Copernicus op Winterpret

U bent hier

Beëindigd

Website

Ter gelegenheid van de nieuwste editie van Winterpret heeft de Europese Commissie verschillende promotie-activiteiten op poten gezet voor het Copernicusprogramma.

 

Projectie van satellietbeelden in de koepel

Gedurende de 5 weken van editie 2019 worden beelden Sentinel-satellietbeelden van het Copernicusprogramma geprojecteerd aan de binnenzijde van de koepel die is geïnstalleerd op het Muntplein in Brussel. De beelden zullen vijf verschillende thema's behandelen: ‘Copernicus van over de hele wereld’, ‘Er is geen planeet B’, ‘De ruimte redt levens’, ‘Aarde, Lucht, Vuur en Water’ en ‘De Europese Unie’.

Interactieve schoolworkshops (8-12 jaar)

Van 4 tot 18 december 2019 wordt een reeks gratis workshops georganiseerd voor schoolgroepen, om jongeren bewust te maken van de voordelen van het Europese ruimtevaartprogramma. 

Elke week worden twee interactieve workshops van 45 minuten (1 in FR en 1 in NL) aangeboden onder de koepel; er is plaats voor maximaal 90 deelnemers per sessie. De workshops zullen de volgende thema's behandelen:

4 december: "Er is geen planeet B"

Hoe beschermen we het milieu met behulp van de ruimtevaart? Hoe kan ruimtetechnologie ons helpen ecosystemen, visserij, bossen te beschermen, vervuiling te controleren, enz. ? Aan het einde van de sessie wordt er een spel in Trivia-stijl georganiseerd. Studenten worden in groepen verdeeld en krijgen vragen over wat ze tijdens de workshop hebben geleerd. Het winnende team mag een prijs mee naar huis nemen!

11 december: "Ruimte redt levens"

Deze sessie bespreekt de bijdrage van het ruimtevaartprogramma aan humanitaire hulp voor slachtoffers van natuurrampen, technische of industriële ongevallen of humanitaire crises. Verhalen van kinderen die volwassenen redden zullen worden gedeeld om het belang van nummer 112 uit te leggen. Aan het einde van de sessie zal er een demonstratie zijn van SAR, een hulpverleningsdienst die gebruik maakt van de ruimtevaart.

18 december: "Aarde, Lucht, Vuur en Water"

Deze sessie legt uit hoe ruimtevaart deel uitmaakt van ons dagelijks leven en hoe we het kunnen gebruiken om ons leven te verbeteren. Daarnaast krijgen kinderen te zien hoe de vier elementen eruit zien vanuit de ruimte.

Aan het einde van elke sessie worden aanraakschermen met beschikbare applicaties beschikbaar gesteld aan de leerlingen zodat ze het Europese ruimtevaartprogramma verder kunnen  verkennen. Gadgets (kleurboeken, satellietbeelden, puzzels, posters, etc.) worden onder alle kinderen verdeeld.

 

Deze sessies geven een goed overzicht van de voordelen van de ruimtevaartprogramma’s van de EU voor onze samenleving en kunnen de belangstelling van jonge mensen voor de ruimte opwekken. Het biedt de mogelijkheid om een ongebruikelijk onderwerp in het curriculum op te nemen.

Als u een school vertegenwoordigt en wil deelnemen aan het evenement, aarzel dan niet om uw verzoeken te sturen naar cso@mci-group.com.

Als u naar de Winterpret gaat, kom dan zeker langs bij de koepel, bekijk de prachtige beelden en leer meer over het Copernicus-programma.