Casting voor Pléiades geslaagd

#Beeldselectie, #Pléiades

Gepubliceerd op 23 januari 2012

Vijf weken na de lancering heeft de Pléiades-1-satelliet reeds een indrukwekkend portfolio samen weten te stellen. De collectie beelden die reeds werd verzameld demonstreert duidelijk de kwaliteit van het systeem: de precisie en netheid van de beelden, de beweeglijkheid van de satelliet, soepelheid van de programmatie, de verhoogde opnamecapaciteit.

Pléiades-1 is de eerste van twee kleine tweelingsatellieten die door het Franse ruimtevaartagentschap (CNES) werden ontwikkeld om aan de burgerlijke en militaire nood aan optische beelden in zeer hoge resolutie te beantwoorden. De sensor aan boord levert beelden op 50 cm resolutie in panchromatische modus, en 2 m resolutie in multispectrale modus. Door de fusie van beide producten kunnen kleurbeelden bekomen worden waarvan het detailniveau maar liefst 50 cm is, met een bedekking van 20 x 20 km.

De afbeelding van de Eiffeltoren dat op 17 januari van schuin boven werd opgenomen, toont hoe beweeglijk de Pléiadessatelliet is; ze kan zich immers snel in alle richtingen oriënteren, zodat ze vanuit verschillende delen van haar traject beelden kan opnemen.

De afbeelding van het eiland van Bora Bora in Polynesië is genomen op 2 januari, en toont de kwaliteit van de kleuren die de nieuwste-generatie sensor aan boord kan vastleggen. 

Tot 10 februari kan je bij CNES deelnemen aan de selectie van beelden uit Pléiades' testfase. Doe een voorstel voor om het even welke plek op aarde en, indien weerhouden door de ploeg van CNES, kan je het beeld ervan later terug vinden op hun website (zie de blog Demandez-nous la Terre).

Pléiades is de optische component van het Frans-Italiaanse samenwerkingsprogramma ORFEO (Optical and Radar Federated Earth Observation); Italië is verantwoordelijk voor de radarcomponent met Cosmo-SkyMed. Net als Zweden, Spanje en Oostenrijk neemt ook België deel aan het Pléiadesprogramma, en zal het gebruik kunnen maken van een beeldquotum tegen een voorkeurstarief voor goedgekeurde gebruikers. In de komende weken zullen we de betrokken instituten en organisaties contacteren over de praktische voorwaarden om Pléiadesdata te kunnen bekomen.

Meer informatie:

Pléiades : une nouvelle génération d'images (vidéo)
Fiche de présentation du satellite Pléiades sur le site du CNES
Pléiades - site scientifique du CNES
Le CNES publie de nouvelles images du satellite Pléiades ! Détails et couleurs naturelles...