Gepubliceerd op 29 oktober 2012
Op tien dagen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen biedt “La tête en l’air”, de blog van het Franse ruimtevaartagentschap CNES, ons dit ongewone Pléiades-1A-beeld aan. Karikaturen van de twee kandidaten werden in de vorm van een plantaardige doolhof in een maïsveld “getekend” door de werknemers van een edutainmentboerderij in Maryland.
Uitsnede van een Pléiadesbeeld met de karikaturen van de twee VS-presidentskandidaten, getekend in een maïsveld in Maryland. Crédits: CNES 2012/Astrium Services/Spot Image
Met deze graancirkel van zo’n 200m doorsnede wordt pas goed de resolutie van de Pléiadesbeelden duidelijk (zie het artikel ‘Casting voor Pléiades geslaagd’).
CNES wijst er op geestige wijze op dat satellietobservatie van landbouwgebieden uiteraard niet bedoeld is om reuzenkarikaturen te onthullen, maar om gewassen te identificeren, de bebouwde oppervlakte te schatten en oogstopbrengsten op te volgen. Op die manier levert aardobservatie belangrijke data aan verschillende sectoren binnen de landbouw.
Pléiadesbeelden voor Belgïe
Het Federaal Wetenschapsbeleid plant binnenkort de Belgische institellingen uit te nodigen om deel te nemen aan een informatievergadering over Pléiadesbeelden. In ruil voor de Belgische deelname aan het Pléiadesprogramma kunnen gecertificeerde Belgische gebruikers namelijk, onder bepaalde voorwaarden, gebruik maken van zeer gunstige aankooptarieven voor Pléiadesdata. Deze vergadering wordt dus een ideale gelegenheid voor potentiële gebruikers om zowel de talloze toepassingen van de Pléiadesdata te leren kennen, als de te volgen bestellingsprocedure.
Als u voor een instelling werkt die in België is gevestigd en geïnteresseerd mocht zijn in aankoop en gebruik van Pléiadesbeelden ter vervulling van de taken van een openbare dienst, twijfel dan niet om ons uw coördinaten per mail door te sturen. U wordt dan uitgenodigd om aan de vergadering deel te nemen.
Meer informatie
Blog van CNES La tête en l'air
La précision des satellites pour une agriculture de précision - Blog Un autre regard sur la Terre