10 years of Imaging the Earth - De wereld in posters

Ter gelegenheid van de 10de verjaardag van het VEGETATION-systeem (1998-2008) hebben het STEREO-programma en het laboratoire de Géomatique van de UCL een serie van 7 posters gemaakt die de hele aarde bedekken, met uitzondering van de polen.

De globale poster en de 6 posters van de continenten zijn afgeleid van dagelijkse gegevens die verzameld werden van 1998 tot 2008 door de VEGETATION-instrumenten aan boord van de satellieten SPOT-4 en SPOT-5. De beelden werden bewerkt om de diversiteit van de oppervlakken zo goed mogelijk uit te laten komen. De bathymetrie en de poolgebieden zijn op hun beurt afgeleid van het project Blue Marble next generation van de NASA.

Wat de continenten betreft: de landsgrenzen zijn zeer licht getekend, de hoofdsteden zijn weergegeven door een zwart vierkantje en de dichtstbevolkte steden door een zwart bolletje (het minimale aantal inwoners hangt af van het continent: 0,1 miljoen inwoners voor Oceanië, 1 miljoen voor Europa, 1,5 miljoen voor Noord-Amerika, 2 miljoen voor Zuid-Amerika, 3 miljoen voor Afrika en 5 miljoen voor Azië).

Een aantal algemene kenmerken van elk continent wordt weergegeven aan de hand van vijf zeer visuele kaders, en nodigen je uit tot een diepgaandere studie via deze website.