Aardbeving in Nieuw-Zeeland

#Beeldselectie, #Earthquake

Gepubliceerd op 28 februari 2011

Afgelopen 21 februari werd Nieuw-Zeeland getroffen door een van de dodelijkste aardbevingen in haar geschiedenis. De aardbeving, waarvan het epicentrum slechts zo’n 5 km van Christchurch lag, bereikte een magnitude van 6,3 op de schaal van Richter. De stad Christchurch ligt aan de oostkust van het Nieuw-Zeelandse Zuidereiland. Met 377.000 inwoners is het de tweede dichtstbevolkte stad van het land, na Auckland.

Volgens de USGS is deze beving een naschok van de hevige aardbeving van magnitude 7,1 op 3 september 2010 in Darfield, zo’n 50 km ten westen van Christchurch. Sindsdien werden verschillende schokken opgetekend op een oost-westas langsheen de GreenDale-breuklijn, een zijbreuklijn van de Alpiene Breuklijn. Deze laatste is een belangrijke transformatiebreuklijn, langswaar de Australische en Pacifische tektonische platen langs elkaar heen schuren, met een relatieve snelheid van zo’n 4 cm per jaar. Nieuw-Zeeland bevindt zich op de grens van deze twee aardplaten, en tekent jaarlijks wel zo’n 15.000 kleine bevingen op.

Terwijl de aardbeving van afgelopen september geen enkel slachtoffer heeft gemaakt, staat de balans voor de beving van 21 februari reeds op 148 doden en 200 vermisten. Dit wordt ongetwijfeld verklaard doordat de laatste aardbeving zich zeer ondiep voordeed (slechts 5 km onder het aardoppervlak), dicht bij verstedelijkt gebied, en op het middaguur, wanneer veel meer mensen zich op straat bevinden. Bovendien waren bepaalde gebouwen al verzwakt in de voorgaande bevingen.

3D-beeld van Christchurch, Nieuw-Zeeland, genomen op 23 februari 2011 door de  Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer (ASTER)  aan boord van de NASA-satelliet .Image credit:NASA/GSFC/METI/ERSDAC/JAROS, and U.S./Japan ASTER Science Tea.

3D-beeld van Christchurch, Nieuw-Zeeland, genomen op 23 februari 2011 door de Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer (ASTER) aan boord van de NASA-satelliet .Image credit:NASA/GSFC/METI/ERSDAC/JAROS, and U.S./Japan ASTER Science Tea.

Het beeld hieronder toont rechts de stad en het Banks-schiereiland in drie dimensies. In het hart van dit schiereiland, gevormd door twee oude vulkanen, bevindt zich het epicentrum van de aardbeving. Dit beeld werd gemaakt door een Aster-satellietbeeld in natuurlijke kleuren over een topografische datalaag heen te draperen.

Dit beeld geeft ons een overzicht van het getroffen gebied, maar de resolutie van de Asterbeelden (15m) is te laag om de schade aan gebouwen waar te nemen. In het kader van de activering van het International Charter on Space and Major Disasters heeft de Dienst voor snelle kartering van het Sertit een impactkaart opgemaakt op basis van een Worldview-2-beeld op 23 februari 2011, met ruimtelijke resolutie 50 cm, maar dit beeld is helaas zwaarbewolkt.

Meer informatie

Magnitude 6.3 Earthquake near Christchurch, NZ – NASA Earth Observatory
Magnitude 6.3 - SOUTH ISLAND OF NEW ZEALAND – USGS