Gepubliceerd op 5 januari 2004
Op 26 december trof een aardbeving met een kracht van 6.6 op de schaal van Richter de stad Bam in het zuidoosten van Iran met als gevolg meer dan 30.000 doden en 70% van de huizen vernield.
De beelden
De observatie van een aardbeving zelf d.m.v. teledetectie is praktisch onmogelijk met optische sensoren. Teledetectie is echter wel van belang bij het evalueren van de gevolgen van dergelijke rampen.
Het eerste beeld hieronder is een Landsatbeeld van 1999 en toont de algemene toestand van de stad Bam. Het tweede beeld is een extract van een Ikonosbeeld over de historische citadel van de stad Bam, genomen de dag na de aardbeving.
De citadel die, zoals de historische stad, bijna geheel is vernield door de aardbeving werd beschouwd als een van de belangrijkste culturele erfgoederen van Iran, gelegen langsheen de Zijderoute. Ze was de grootste constructie in stampaarde (mengeling van klei en stro) en in kleistenen ter wereld. De imposante citadel van Arg-e-Bam werd gebouwd rond 500 voor Christus en bleef in gebruik tot 1850.
Landsat 7 beeld van Bam (30m resolutie) van 1/10/1999 © GLCF
Ikonosbeelduitsnede van de citadel van Bam opgenomen op 27 december 2003
© Space Imaging