Aswolk verblindt Europa

#Beeldselectie, #Vulkaan, #Luchtvervuiling

Gepubliceerd op 16 april 2010

Woensdag 14 april is de vulkaan Eyjafjöll (of Eyafjalla), in het zuiden van IJsland, voor de tweede maal in minder dan een maand tijd uitgebarsten. Na bijna twee eeuwen rust is de stratovulkaan 20 maart laatstleden ontwaakt toen een eruptieve scheur ontstond op de oostelijke flank.

Bij deze tweede uitbarsting, die het gevolg was van een scheur op dezelfde plaats als bij de eruptie van 1821, werden assen opgeworpen tot 11 km hoogte. De aswolk werd vervolgens door de winden in de hoge atmosfeer snel weggedragen in de richting van het continent, wat leidde tot de sluiting van luchthavens in het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië en het noorden van Europa.

Beeld dat op 15 april werd genomen door de MERIS-sensor aan boord van de satelliet Envisat, van de vulkanische aswolk (ruimtelijke resolutie 300 m). Bron: ESA

Beeld dat op 15 april werd genomen door de MERIS-sensor aan boord van de satelliet Envisat, van de vulkanische aswolk (ruimtelijke resolutie 300 m). Bron: ESA

Dit Envisatbeeld toont de wolk van vulkanisch as die na een tocht van 1000 km de kust van het Verenigd Koninkrijk bereikt. De wolk is duidelijk zichtbaar als een grijze veeg die zich uitstrekt van west naar oost.

ESA heeft ook een animatie uitgebracht waarop je de vooruitgang van de aswolk kan volgen, en dit op basis van een model dat gebruik maakt van SO2-concentraties. Klik op de afbeelding hieronder om ze te bekijken.

Naast de uitstoot van assen zorgde de uitbarsting ook voor een verhoging van de waterstand in de rivier Markarfljót met meer dan een meter, met zware overstromingen tot gevolg. De vulkaan, die zo’n 1666 meter hoog is, is in feite bedekt met een ijskap die de uitbarsting plots heeft doen smelten.

Meer informatie

Vulkaanuitbarsting onder de Eyjafjallajökull 2010 - Wikipedia
DLR scientists investigate gigantic ash cloud after volcanic eruption

Andere satellietbeelden

Ash Plume across the North Atlantic - NASA
Detailed View of Ash Plume at Eyjafjallajökull Volcano - NASA
Eruption of Eyjafjallajökull Volcano, Iceland - NASA
Hot spots on Iceland’s Eyjafjallajökull Volcano - NASA

Spot VEGETATION Images