Bangladesh

#Beeldselectie

Gepubliceerd op 7 maart 2005

Ter gelegenheid van de derde verjaardag van het in baan brengen van de satelliet Envisat biedt ESA ons dit zeer mooie beeld aan dat de hele kust van Bangladesh evenals een klein deel van de Indische kust (in het westen) en Birma (in het oosten) bedekt.

Het grootste deel van Bangladesh is gelegen in de brede delta die gevormd wordt door de Ganges (naar het westen stromend) en de Brahmaputra (naar het noorden stromend). De Ganges is de belangrijkste rivier van het Indische subcontinent. Ze ontspringt in de Himalaya en mondt na een traject van meer dan 2000km uit in de Golf van Bengalen (gelegen in het Noordoosten van de Indische Oceaan). De delta die de heilige rivier vormt samen met de Brahmaputra is een van de breedste en meest vruchtbare riviermondingen ter wereld.

Beide rivieren zijn zwaar sedimentair geladen (te zien aan de bruine kleur) waardoor de delta blijft uitzaaien in de baai. In Bangladesh is 80% van het land lager gelegen dan 10m boven de zeespiegel. Het land wordt dan ook regelmatig getroffen door overstromingen en is een van de meest kwetsbare voor de gevolgen van de globale opwarming van het klimaat.

MERIS beeld (Medium Resolution Imaging Spectrometer) genomen op
8 november 2003. Het heeft een ruimtelijke resolutie van 300m en 
bedekt een oppervlakte van 633 km bij 630 km. 
Klik op het beeld om het in volle resolutie te bekijken op de website van ESA.

 

Envisat is de grootste aardobservatiesatelliet ooit gelanceerd. De lancering vond plaats op 28 februari 2002 vanaf de basis te Kourou met aan boord tien geavanceerde instrumenten die een continue observatie van de atmosfeer, het land, het water en het ijs aan de oppervlakte van onze planeet verzekeren. In drie jaar tijd heeft de satelliet reeds 15700 maal rond de aarde gedraaid wat betekent dat ze ongeveer 700 miljoen kilometer heeft doorlopen. 200 Terabyte (iets meer dan 200.000 Gb) aan gegevens werden gecreëerd. Deze worden in hoofdzaak gebruikt binnen de 750 wetenschappelijke projecten, maar ook voor commercieel en operationeel gebruik zoals bijvoorbeeld voor in het kader van GMES (Global Monitoring for Environment and Security).

Meer info over Envisat