Branden in Californië

#Beeldselectie, #Branden, #

Gepubliceerd op 3 november 2003

Introductie

Tijdens de laatste oktoberdagen werd Californië geteisterd door hevige branden. Het zijn de ergste branden van de laatste 10 jaar. In totaal zijn meer als 800 huizen in rook opgegaan en zijn meer als 120 000 hectares totaal afgebrand. Ten minste twee van de vuurhaarden zijn van criminele aard. Naar laatste aangaven zijn er 16 mensen om het leven gekomen.

De beelden

Verschillende grote bosbranden hebben de voorbije weken Californië in zak en as gelegd. Dit MODIS beeld toont de branden op zondag 26 oktober 2003. De rode polygonen geven aan waar de vuurhaarden zich juist bevinden.

De branden werden sterk aangewakkerd door de St Ana winden die vanuit het binnenland naar de kust waaien. Om de uitbreiding van de vuurhaarden op te volgen kan het eerste beeld met het tweede beeld vergeleken worden. Het tweede beeld werd een dag vroeger opgenomen (eveneens door MODIS).

MODIS beeld van 26 oktober 2003.
© Beeld te danken aan Jacques Descloitres, MODIS Rapid Response Team - NASA GSFC 
MODIS beeld van 25 oktober 2003. © Beeld te danken aan Jacques Descloitres, MODIS Rapid Response Team - NASA GSFC

MODIS beeld van 25 oktober 2003. © Beeld te danken aan Jacques Descloitres, MODIS Rapid Response Team - NASA GSFC

Dankzij zulke beelden kan de brandweer sneller inspelen op de gebeurtenissen, en de gepaste maatregelen nemen tegen verdere uitbreiding van vuurhaarden.

Hier volgt een link naar de persoonlijke website van iemand die zijn huis bijna in rook zag opgaan.