Gepubliceerd op 7 mei 2013
Dinsdag 7 mei in de vroege uurtjes stuwde de Europese raket Vega de microsatelliet Proba-V naar haar baan op 820 km hoogte.
PROBA-V (met de V van Vegetatie) heeft als voornaamste doel het monitoren van de conditie van de vegetatie op aarde. De satelliet weegt slechts 150 kg en is zo groot als een wasmachine, maar toch heeft ze maar liefst 6 instrumenten aan boord, waaronder een verbeterde versie van de VEGETATION-sensor, die aan boord van de satellieten SPOT-4 en SPOT-5 de observatie op globale schaal verzorgde.
Vergeleken met de VEGETATION-sensor biedt de sensor aan boord van PROBA-V echter een grotere precisie, zowel radiometrisch als geometrisch, en heeft hij een resolutie van 350 m (ipv 1 km). Hij werkt in dezelfde spectrale banden: blauw, rood, nabij-infrarood en midden-infrarood, ideaal om een onderscheid te maken tussen de verschillende vegetatietypes, variëteiten, groei- en gezondheidsniveau’s van gewassen.
De satelliet werd gebouwd in het kader van het GSTP-programma (General Support Technology Programme) van ESA, maar is het resultaat van een Belgisch initiatief en Belgische expertise.
Het is namelijk België, belichaamd door het Federaal Wetenschapsbeleid, dat het initiatief heeft genomen om deze kleine satelliet te ontwikkelen. Bedoeling was de continuïteit van globale data te verzekeren tussen het levenseinde van SPOT-5 en de lancering van de satelliet Sentinel-3A. Hiertoe heeft België beroep gedaan op zijn technologische expertise in de ontwikkeling van kleine flexibele satellieten (de satellietfamilie PROBA) en zijn wetenschappelijke expertise die werd ontwikkeld in het domein van de behandeling en distributie van globale data.
PROBA-V, een concentraat van Belgische technologieën in dienst van de planeet
Sinds 1998, het jaar waarin SPOT-4 werd gelanceerd, is dankzij de beelden van de VEGETATION-sensoren een gigantische hoeveelheid kostbare informatie ter beschikking gekomen over de staat van de aardse ecosystemen. Deze gegevens worden gebruikt door de wetenschappelijke gemeenschap op vraag van een nog steeds toenemend aantal gebruikers dat de evolutie van vegetatiebedekking wil volgen, anomalieën wil vaststellen of de impact wil evalueren van verstoringen van ecosystemen.
Aan de hand van VEGETATION-gegevens kon een reeks operationele diensten worden opgezet, de een nog nuttiger dan de ander: monitoring van landbouwopbrengsten en voorspelling van voedselcrises, opvolging van woestijnvorming en waterbronnen, detectie van bosbranden, …
Dit is waarom het noodzakelijk leek om de continuïteit van deze satellietdata te verzekeren. Hoewel de SPOT-5-satelliet nog steeds werkt, begint ze oud te worden, en het risico stijgt dat ze binnenkort buiten dienst gesteld zal moeten worden zoals haar voorganger SPOT-4 begin dit jaar. Sentinel-3A, de globale aardobservatiesatelliet van het GMES-programma (Global Monitoring for Environment and Security), wordt op haar beurt pas gelanceerd in 2014.
Meer informatie:
Launch transmission - Vega VV02 liftoff to Proba-V deployment
PROBA VEGETATION website
SPOT-VEGETATION Programme website
PROBA Missions sur le site de l'Esa
Le lanceur Vega de l’ESA remporte un nouveau succès avec PROBA-V
Meet the PROBA-V team: Jean-Paul Malingreau, chair of the Vegetation International Users Committee