De Belgische satelliet PROBA-V viert zijn zesde verjaardag!

#Beeldselectie, #PROBA-V, #België, #Global monitoring, #STEREO

Gepubliceerd op 13 mei 2019

Op 7 mei vierde onze Belgische satelliet PROBA-V zijn zesde verjaardag in de ruimte!

Oorspronkelijk werd PROBA-V's levensduur geschat op 2,5 jaar maar de kleine satelliet blijft zijn rol nog steeds met fierheid vervullen; hij maakt dagelijks opnames van de toestand van de vegetatie op onze planeet. 

Het moet gezegd: in de Proba-familie zit het goed met de levensduur. PROBA-V's oudere broer, PROBA-1, werd in 2001 gelanceerd voor een initiële looptijd van twee jaar, maar heeft intussen alle records gebroken: vandaag, achttien jaar later, is hij nog steeds actief! 

De afgelopen zes jaar hebben PROBA-V en zijn multispectrale imaging instrument VEGETATION de continuïteit verzekerd van de aanlevering van  globale data sinds de SPOT 4 en 5 satellieten werden uitgeschakeld in respectievelijk 2013 en 2015. Meer dan 1600 gebruikers van 119 nationaliteiten hebben zo'n 540.000 producten gedownload – dit komt overeen met 800 TB (1012 bytes) aan gegevens.

Dit succes heeft geleid tot de beslissing om de PROBA-V-missie te verlengen tot maart 2020. Na die datum nemen Sentinel-3-satellieten de fakkel over. Als voorbereiding op deze overgang lanceert het VITO-team verantwoordelijk voor de behandeling en distributie van VEGETATION-producten een mini-gebruikersenquête.