De branden keren terug naar Australië

#Beeldselectie

Gepubliceerd op 24 februari 2009

Begin februari heeft Zuidoost-Australië het hoofd moeten bieden aan de felste branden in zijn geschiedenis. Vanwege de gecombineerde effecten van hitte, droogte, wind en helaas ook brandstichting, hebben de branden meer dan 390.000 ha geteisterd, voornamelijk in Victoria. Zo'n 210 mensen zijn overleden, 7500 anderen werden dakloos en hele dorpen zijn van de kaart geveegd.

Terwijl men nog de balans aan het opmaken is bedreigen nieuwe bosbranden alweer de regio van Melbourne, en werden honderden bewoners geëvacueerd. Brandweerlieden strijd tegen de drie grote uitbraken, die als het gevolg zijn van opnieuw aangewakkerde sintels door de wind en een verdere stijging van de temperatuur.

Satellietbeelden worden niet alleen gebruikt voor het detecteren van rookpluimen die de belangrijkste vuurhaarden tonen. Ze staan ons ook toe de omvang van de verbrande gebieden te bepalen.

Dit valse kleurenbeeld werd genomen door de sensor Advanced Land Imager (ALI) aan boord van de EO-1 satelliet van de NASA op 10 februari 2009. Het toont de omvang van de schade rond de stad Running Creek, in het noord-oosten van het gebied dat het felst getroffen werd door de branden eind januari en begin februari (tussen Melbourne en Lake Eildon, zie Bushfire Emergency Map voor de locatie). Intacte vegetatie is fel groen, verbrand gebieden zijn donkerroze/rood. Helderroze/rode vlekken komen overeen met actieve branden.

Andere satellietbeelden

Envisat - ‘Black Saturday’ bushfires
Terra Aster - Killmore East-Murrindindi Complex South Fire, Victoria