De nachtmerrie van Japan

#Beeldselectie, #Rampen, #Earthquake

Gepubliceerd op 18 maart 2011

Na de krachtigste aardbeving ooit in de geschiedenis van Japan, na een ontzettend verwoestende tsunami, en terwijl de naschokken van de aardbeving hun land nog steeds door elkaar schudden, worden de Japanners nu geconfronteerd met de gevolgen van opeenvolgende nucleaire ongevallen. 

De aardbeving, met een door de USGS geschatte magnitude van 9,0, vond plaats op op 11 maart op 130 km voor de noordoostelijke kust van het hoofdeiland van de Japanse archipel. Ze was zo krachtig dat ze het eiland zo'n 2,4 m verplaatst heeft, en de aardas 10 cm heeft verschoven. De zwaarste beving veroorzaakte een tsunami met golven tot 10 meter hoog, die razendsnel stuksloegen op de kust en zeer diep het binnenland in zijn getrokken, waarbij ze alles vernietigden wat op hun pad kwam. 

Ikonosbeelden (1 m resolutie) van Natori genomen op 4 april 2010 en 12 maart 2011, zijnde de dag na de aardbeving en de tsunami. 

De New York Times publiceert op haar website een reeks satellietbeelden waarmee je de situatie voor en na de ramp kan vergelijken, waaronder de twee Ikonosbeelden van de stad Natori in het Sendaigebied, die bijzonder zwaar getroffen is door de tsunami. 

Het is de combinatie van deze twee uitzonderlijk zware gebeurtenissen, aardbeving en tsunami, die verantwoordelijk is voor de nucleaire ongevallen van Fukushima. De aardbeving veroorzaakte het uitvallen van de externe stroomtoevoer van de centrale, die nodig is voor de goede werking van het pompstation van koelwater voor de reactoren. De noodgeneratoren namen over, maar de overstromingen veroorzaakt door de tsunami hebben deze op hun beurt buiten gebruik gesteld. Doordat de aanvoer van koelmiddel naar de reactor niet meer werd verzekerd, raakte de brandstof oververhit, wat op termijn het hart van de reactor kan beschadigen en kan resulteren in een enorme uitstoot van radioactieve elementen.

De willekeurige ontgassingen, de explosies die plaatsvonden in de verschillende reactorgebouwen en de branden in de opslagbekkens voor radioactief afval bliezen pluimen van radioactieve verontreiniging in de atmosfeer. In Europa heeft de World Meteorological Organization (WMO) het Zentralanstalt für Meteorologie und Geodynamik (ZAMG, het Oostenrijkse meteorologische instituut) gevraagd om steun te verlenen aan het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) bij de berekening van de atmosferische verspreiding van de radioactieve pluim (de geregeld geupdate simulatieresultaten kan je hier bezichtigen).

Ook het Franse Institut de radioprotection et de sûreté nucléaire (IRSN) heeft een simulatie aangemaakt van de spreiding van radioactief afval tengevolge de opeenvolgende ongelukken die zich sinds 12 maart 2011 hebben voorgedaan in de centrale van Fukushima.

Meer informatie

ESA: Mapping Japan's changed landscape from space

 

NASA Earth Observatory:

Earthquake and Tsunami near Sendai, Japan
Tohoku Earthquake Shaking Intensity 
Tsunami Damage, Rikuzentakata
Tsunami Damage near Ishinomaki
Flooding along the Kitakami River, Japan