De Poort naar de Hel: een Siberische krater getuigt van de opwarming van de aarde

#Klimaatverandering, #Sneeuw & IJs, #Sentinel

Gepubliceerd op 10 december 2020

De Poort naar de Hel: een Siberische krater getuigt van de opwarming van de aarde

Dit prachtige beeld werd vastgelegd door de Copernicus Sentinel-2-missie op 10 juli 2020 en verwerkt met behulp van de nabij-infraroodkanalen van de imager.


Contains modified Copernicus Sentinel data (2020), processed by ESA, CC BY-SA 3.0 IGO

De Batagaika-krater, ook wel de Poort naar de Hel genoemd, is de grootste permafrostkrater ter wereld (ongeveer een kilometer breed en 90 meter diep). Deze enorme aardverschuiving is te vinden in Siberië, en werd gevormd in de jaren '60 toen ontbossing de permafrost deed ontdooien.  

Sindsdien groeit de krater jaar na jaar, omdat het opwarmende klimaat de bevroren grond ontdooit. IJs in de krater verandert in water, dat verdampt of wegstroomt, zodat de resterende sedimenten niet langer door ijs bij elkaar worden gehouden en inklinken.

Onderzoekers geloven dat het blootliggende ijs en de grond langs de randen van de krater tot 200.000 jaar geologische en biologische geschiedenis kan bevatten.


Credit: European Union , Copernicus Sentinel-2 imagery

Dit tweede beeld, een combinatie van twee Copernicus Sentinel-2 dataproducten die ongeveer vier jaar uit elkaar opgenomen zijn (4 september 2016 en 10 juli 2020), toont de evolutie van de krater doorheen de tijd. De rood gekleurde kratervlakken tonen de groei van de krater tussen 2016 en 2020.

De Copernicus Sentinel-2 missie is een constellatie van twee tweelingsatellieten, Sentinel-2A en -2B.  De eerste werd gelanceerd in 2015, de laatste in 2016. De Sentinel-2-missie biedt met een maximale revisit time van 5 dagen gratis en vrij beschikbare beelden waarmee gebruikers de evolutie van milieuverschijnselen en noodsituaties op regelmatige basis kunnen opvolgen.

Meer informatie:

Gateway to Hell: Batagaika Crater (ESA website)

Batagaika Crater, Sakha Republic (Copernicus website)