De storm Xynthia

#Beeldselectie, #Storm, #Spot, #Envisat, #Rampen

Gepubliceerd op 8 maart 2010

Na Spanje en Portugal getroffen te hebben, daalde de storm Xynthia over Frankrijk neer op 27 en 28 februari. De wind bereikte snelheden tot 160 km/u aan de kust en 120-130 km/u in het binnenland met pieken van 237 km/u. De storm veegde over een groot gebied van de Atlantische kust tot de Ardennen, maar ook de Pyreneeën en de vallei van de Rhône werd niet gespaard.

De storm zorgde voor een gevoelige stijging van de zeespiegel, en in combinatie met hoog tij resulteerde dit in uitzonderlijke overstromingen langsheen de kust van de Vendée en Charente Maritime.

Door het samen voorkomen van sterke winden, hoge waterstanden en zware regenval veranderde de storm dus in een bijzonder verwoestende gebeurtenis, met overstromingen, omgevallen bomen, ingestorte daken en dijkbreuken tot gevolg. Het onweer was met 53 doden en 300 gewonden het meest dodelijke in Frankrijk sinds 1999.

In de Vendée, die zwaar getroffen werd, drong de zee binnen in kuststadjes binnen, en de gemeenten Aiguillon-sur-Mer, La Faute-sur-Mer en La Tranche-sur-Mer werden overstroomd door water dat tot wel 1,5 meter hoog reikte.

Bron: Spot Image, Service Régional de Traitement d’Image et de Télédétection

Bron: Spot Image, Service Régional de Traitement d’Image et de Télédétection

Door archiefbeelden (boven), een Spot-4-beeld van 2 maart 2010 (midden) en een Envisat ASAR-beeld van 4 maart 2010 met elkaar te vergelijken, kon men een crisiskaart opmaken van de overstroomde gebieden in de gemeenten Tranche-sur-Mer en l’Aiguillon-sur-Mer (onder).

Meer informatie

De storm Xynthia: Spot 4 toont de overstroming van de Vendée-kust (FR)
De storm Xynthia op Météo France
Doortocht van de storm Xynthia in België – nieuws van het KMI