De vurige stad gezien vanuit het Internationale Ruimtestation

#Beeldselectie, #België

Gepubliceerd op 4 februari 2013

Dankzij haar verlichting krijgt de stad Luik alle aandacht. Door dit beeld, te vinden op de Earth Observatory website van NASA, is ze nu ook bekend aan de andere kant van de oceaan. Langs die weg leren volgers van NASA dat Luik de derde meest bevolkte stad is in België, en een belangrijke economische hub, de thuishaven van een breed scala aan activiteiten, variërend van metallurgie en mechanica over bio- en informatietechnologie, tot uiteraard de productie van bier en chocolade.

Een knipoog naar alle Luikenaars; hun stad, vuriger dan ooit, gezien vanuit het International Space Station. Bron: NASA Earth Observatory

Een knipoog naar alle Luikenaars; hun stad, vuriger dan ooit, gezien vanuit het International Space Station. Bron: NASA Earth Observatory

Dit beeld werd gemaakt door een astronaut aan boord van het Internationale Ruimtestation (of ISS, voor International Space Station) door middel van het NightPod-systeem. Dit is een mechanisme dat de relatieve beweging van het ISS tegenover de aarde kan compenseren: het ISS beweegt tegen een snelheid van 7 km/s, een slordige 25.200 km/u). Het richt zich gedurende de duur van de opname op het te fotograferen onderwerp, waardoor de sluitertijd omhoog kan, en kwalitatieve nachtopnamen mogelijk worden.

Het beeld werd opgenomen op 8 december 2012. Op dat moment kwam de feestverlichting van de stad nog bovenop de straat- en snelwegverlichting. Deze laatste maken België trouwens sowieso al tot een van de meest verlichte landen ter wereld.

Het ISS omwentelt de aarde op geringe hoogte (tussen 330 en 410 km). Het ISS-programma werd door NASA opgezet in 1998 en werd ontwikkeld in samenwerking met de Russische, Europese, Japanse en Canadese ruimtevaartagentschappen. De bouw van het station moet voltooid zijn tegen 2013. Het wordt permanent bemand door een internationale ploeg van zes astronauten die zich bezighouden met wetenschappelijk onderzoek in de ruimte. Behalve voor experimenten is het ISS ook een platform voor observatie van de aarde, de zon en het universum. Het Belgische ruimtevaartcentrum B.USOC is verantwoordelijk voor SOLAR, het zonneobservatieplatform aan boord van het ISS, en heeft recent de eerste rotatiewijziging van het ruimtestation voor wetenschappelijke doeleinden toegezegd gekregen.

Meer informatie

Nightpod | The PromISSe mission
Tracking cities at night from the Space
ESA NightPod imagery: 
Nachtelijke foto's vanaf het ISS
Belgisch Operations Center krijgt het ISS gedraaid