Droogte in Oost-Afrika

#Beeldselectie, #Droogte, #Afrika

Gepubliceerd op 22 oktober 2009

De rivier Ewaso Ng’iro, die ontspringt op de oostflank van Mount Kenya, voedt de droge vlakten die zich uitstrekken ten oosten van de Riftvallei in Kenya. Deze vlakten huisvesten unieke natuurlijke ecosystemen, een paradijs voor wilde dieren. De nationale reservaten Samburu en Buffalo Springs bieden dientengevolge plaats aan olifanten, zebra's, giraffen, buffels, leeuwen, luipaarden, jachtluipaarden, gazellen en neushoorns.

Dit jaar zijn de regens die verwacht werden tussen maart en juni niet gekomen, en werd Kenya, en heel Oost-Afrika, geconfronteerd met een ernstige en aanhoudende droogte.

IWarekleurenbeeld van de rivier Ewaso Ng’iro in Kenya, genomen
door de ALI-sensor aan boord van de NASA-satelliet EO-1 
(opvolger van de Landsatreeks) op 27 september 2009.
Klik hier om het beeld in volle resolutie te bekijken op de website Earth Observatory

Dit EO-1-beeld toont de droge bedding van de rivier in september. De droge zones zijn oranje en beige, met donkerder stukken waar de rots aan de oppervlakte komt. De bomen, zichtbaar als donkergroene en zwarte puntjes, vormen grotere groepjes op de oevers van de rivier en zijn zijrivieren. De rivier zelf is is een lint van bleek okerkleurig zand, behalve in de rechterbovenhoek van het beeld, waar een zwarte streep de aanwezigheid aanduidt van water afkomstig van de rivier Keromet. Aan de rand van de reservaten staat de rivier al meer dan 6 maanden droog, en de wilde dieren die niet meer kunnen drinken, komen in groten getale om.

De gevolgen van de droogte voor de landbouw en veeteelt zijn dramatisch, hele kuddes geiten en runderen werden gedecimeerd en oogstvooruitzichten zijn sterk gedaald (bijna 30% voor maïs). De situatie, die nog verergerd wordt door de wijdverbreide inflatie van basisgoederen en soms door oorlog, bedreigen miljoenen mensen met voedseltekorten en hongersnood. 
Gezien de ernst van de situatie heeft het Wereldvoedselprogramma steun vrijgemaakt voor de naar schatting 3,8 miljoen Kenianen (10% van de bevolking) die ernstig getroffen zijn door droogte.

Dankzij satellietgegevens waren we in staat op het eind van het eerste regenseizoen van 2009 een aanzienlijk lagere plantengroei dan normaal vast te stellen, een voorteken van de huidige ramp. De kans bestaat dat het volgende regenseizoen, dat wordt verwacht in deze maand oktober, in plaats van de bevolking een beetje te verlichten zijn eigen rampen mee zal brengen. Volgens de World Meteorological Organisation (WMO) is het mogelijk dat Oost-Afrika getroffen zal worden door neerslag veel heviger dan gemiddeld, ten gevolge van het fenomeen El Niño dat dit jaar weer van start is gegaan. Gevrees wordt dat de regio getroffen zal worden door verwoestende stortregens en overstromingen.