Envisat, 10 jaar aardboservatie

#Beeldselectie, #Envisat

Gepubliceerd op 1 maart 2012

Vandaag, 1 maart, viert het Europese Ruimtevaartagentschap ESA de tiende verjaardag van de lancering van de satelliet Envisat. Met zijn 8 ton de afmetingen van een autobus is Envisat de grootste aardobservatiesatelliet die ooit gemaakt werd. Aan boord bevinden zich 10 optische en radarinstrumenten die een oogst aan kostbare beelden binnenhalen over de continenten, oceanen en ijskappen aan de oppervlakte van onze planeet, én van onze atmosfeer.

De fluorescentie van phytoplankton wikkelt zich tot een grote 8-vorm in de zuidelijke Atlantische Oceaan, op zo'n 600 km ten oosten van de Falklandeilanden. Beeld opgenomen door de MERIS-sensor aan boord van Envisat op 2 december 2011.

De fluorescentie van phytoplankton wikkelt zich tot een grote 8-vorm in de zuidelijke Atlantische Oceaan, op zo'n 600 km ten oosten van de Falklandeilanden. Beeld opgenomen door de MERIS-sensor aan boord van Envisat op 2 december 2011.

De satelliet werd oorspronkelijk ontwikkeld voor een levensduur van 5 jaar, maar houdt intussen, na 10 jaar, nog steeds het milieu in het oog. Zo toont ze zich de waardige opvolger van de veteraansatellieten ERS-1 en -2, die recent hun missie afgerond hebben na maar liefst 20 jaar van ononderbroken observaties.

De exploitatie van deze continue aangebrachte satellietgegevens levert een fikse bijdrage aan ons begrip van de evolutie van klimaat en milieu. Dit maakte de weg vrij voor een hele reeks toepassingen en operationele monitoringdiensten, waaronder de opvolging van de ozonlaag of de evolutie van gletsjers, de globale observatie van bossen, het in kaart brengen van bewegingen van de aardkorst tengevolge aardbevingen, het opmeten van oceaanstromingen, de controle op illegale visvangst, de monitoring van lucht- en zeevervuiling, en ga zo maar door.

Op tien jaar tijd heeft Envisat meer dan 50.000 baantjes om de aarde afgelegd, wat neerkomt op 2,25 miljard kilometer. Onder de vele gebeurtenissen waar ze al getuige van heeft kunnen zijn, bevinden zich de olieramp voor de kust van Galicië na schipbreuk van de Prestige in 2002, het afscheuren van de grooste ijsberg van de planeet in 2003, de opvolging van de orkaan Katrina in 2005, de bosbranden in de Peloponnesos in 2007, de uitbarsting van de ijslandse vulkanen in 2010 en de verwoestende gevolgen van de aardbeving in Japan in 2011.

Meer informatie:

Happy Birthday Envisat - ESA website
Earth from Space – special edition - ESA website
Envisat overview - ESA website
Envisat technical site - ESA website