From Envisat with Love

#Beeldselectie

Gepubliceerd op 13 februari 2004

Naar aanleiding van Sint-Valentijn vindt u hier een speciaal beeld dat werd opgenomen door de Advanced Synthetic Aperture Radar (ASAR) van de Envisat satelliet. Het betreft een multitemporeel beeld van de Maureaaanse kust aan de westelijke rand van de Sahara.

Het hartvormig gebied in het midden van het beeld is in feite een grote depressie met de naam Sebkha Te-n-Dghamcha die zich uitgestrekt over een gebied van 50 op 70 km. Deze depressie, waarvan het diepste punt 3 m onder de zeespiegel ligt, lag vroeger onder water. Het leeuwendeel van het water is verdampt, maar er blijven enkele ondiepe plassen over die goed zichtbaar zijn op het beeld en afzettingen van zout en andere mineralen zoals gips. Dit gebied bevat de belangrijkste afzetting van gips in de wereld.

Terwijl optische beelden verkregen worden door het capteren van lichtstraling (zichtbaar en nabij infrarood) die weerkaatst worden door voorwerpen, zendt een radar zelf hoogfrequente straling uit die weerkaatst wordt door het aardoppervlak en geregistreerd wordt. Radarbeelden zoals dit hier geven de ruwheid van het oppervlak weer. Normaal zijn radarbeelden wit-zwart, maar hier gaat het om een kleurcombinatie van drie beelden (opgenomen op 22 november 2002, 23 maart 2003 en 24 april 2003) wat resulteert in een multitemporeel beeld dat toelaat om de veranderingen te bestuderen.

Multitemporeel Envisat ASAR beeld van de de Sebkha Te-n-Dghamcha depressie in Mauritaniƫ, ten noorden van de hoofdstad Nouakchott. Credits: ESA

Multitemporeel Envisat ASAR beeld van de de Sebkha Te-n-Dghamcha depressie in Mauritaniƫ, ten noorden van de hoofdstad Nouakchott. Credits: ESA