Fall in love

#ESA, #Beeldselectie, #Sentinel

Gepubliceerd op 15 februari 2019

In deze Valentijnsweek biedt ESA ons de mogelijkheid enkele prachtige beelden te bewonderen die herinneren aan de schoonheid en de kwetsbaarheid van onze planeet. De beelden die gemaakt worden door satellieten vanop een paar honderd kilometer boven de aarde kunnen soms ware kunstwerken zijn, maar zijn in de eerste plaats onmisbare hulpmiddelen om de klimaatverandering te begrijpen en te monitoren.

Onder de beelden in deze ESA-video zijn er drie gemaakt door de Sentinel-2-satelliet.

Het eerste is een infrarood valsekleuren-beeld van Moorea, het op één na grootste van de Genootschapseilanden in Frans Polynesië, 17 km ten noordwesten van Tahiti. Moorea is een bergachtig vulkanisch eiland met vruchtbare grond. Het beeld benadrukt in rood de weelderige vegetatie van het eiland en in turkoois de gordel van koraalriffen. Koraalriffen behoren tot de meest kwetsbare ecosystemen. Ze worden vooral bedreigd door vervuiling, overbevissing en de stijgende oceaantemperaturen.

 

Dit tweede beeld toont het Strobelmeer in een valsekleurencomposiet die geologische structuren blootlegt. Dit meer is een van de bijzonderste op aarde. Het ligt temidden een enorm woestijnplateau aan de voet van de Andes in Patagonië, maar desondanks zijn haar kristalheldere wateren erg productief. Het huisvest enkele van de grootste regenboogforellen op aarde.

 

Het derde beeld tot slot is een afbeelding in echte kleuren van een klein deel van het Aralmeer (het noordelijke puntje van het westelijke deel van de grote zee). Dit waterlichaam is eigenlijk een zoutmeer dat zich uitstrekt over het grensgebied van Kazachstan en Oezbekistan. Tot de jaren 1950 was het het op vier na grootste meer ter wereld. De afleiding van de twee belangrijkste zijtakken van het meer in de vroege jaren 1960 voor grootschalige irrigatie resulteerde in een dramatische inkrimping van het meer. Aan het einde van de jaren '80 splitste het Aralmeer zich in tweeën: het kleine meer in het noorden en het grote hoefijzervormige meer in het zuiden. Sindsdien is het zuidelijke deel blijven opdrogen, met dramatische gevolgen voor het milieu en de economie. Het kleine meer in het noorden doet het beter sinds 2005 dankzij de bouw van een gedeeltelijk door de Wereldbank gefinancierde dam om de stroming van water naar het zuidelijke deel te voorkomen. Om de evolutie van het Aralmeer te visualiseren, bezoek zeker de website Earth Observatory - World of Change.

Lees verder