Gepubliceerd op 23 november 2020
Afgelopen zaterdag 21 november werd de Copernicussatelliet Sentinel-6 Michael Freilich met succes gelanceerd en in een baan om de aarde gebracht door een SpaceX Falcon 9-raket.
Met behulp van de nieuwste radaraltimetrie-technologie zal deze nieuwe satelliet een nieuw overzicht geven van de oceaantopografie en de langetermijnregistratie van metingen van de zeespiegelstijging sinds 1992 verderzetten. Deze gegevens zijn essentieel voor klimaatwetenschap, voor beleidsvorming en daarom ook om de levens te beschermen van miljoenen mensen die bedreigd worden door het stijgen van de zeespiegel.
Dit korte filmpje laat zien hoe de klimaatverandering onze zeeën doet stijgen en hoe satellieten al sinds 1992 systematisch de hoogte van het zeeoppervlak opmeten.
Aangezien liefst 60% van de wereldbevolking binnen 150 km van de kust woont, is de stijgende zeespiegel een belangrijk punt van bezorgdheid gelinkt aan klimaatverandering. Het monitoren van de zeespiegel is daarom essentieel en kan rekenen op de hulp van satellieten. Drie decennia lang diende een reeks Frans-Amerikaanse missies genaamd Topex-Poseidon en Jason als referentie . In combinatie met de voormalige ESA-, ERS- en Envisat-missies, evenals met de huidige Cryosat- en Copernicus Sentinel-3-missies, hebben deze aangetoond dat het zeeniveau gemiddeld met ongeveer 3,2 mm per jaar is gestegen. Nog verontrustender is dat de stijging versnelt; de voorbije jaren was de toename gemiddeld 4,8 mm per jaar.
De Sentinel-6 Michael Freilich-satelliet zal daarom zeer binnenkort het roer overnemen om deze dataset uit te breiden, een absolute referentie voor de studie van klimaat. De missie omvat twee identieke satellieten; Copernicus Sentinel-6B wordt over vijf jaar gelanceerd om het over te nemen. De missie zorgt dus voor datacontinuïteit tot zeker 2030.
Copernicus Sentinel-6 Michael Freilich liftoff replay
Meer informatie
Gelanceerd: nieuwe Copernicus-zeespiegelstijgingsatelliet
Team talk: 10 things about Copernicus Sentinel-6
Bedreigde eilanden (posterreeks "10 years of Imaging the Earth")