Het eerste beeld van de laatste Landsat

#Beeldselectie, #Landsat, #NASA

Gepubliceerd op 26 maart 2013

Het Landsatprogramma is het oudste civiele aardobservatieprogramma. Sinds de lancering van Landsat-1 in juli 1972 werd een indrukwekkend beeldarchief samengesteld (zie ons artikel “40 jaar Landsatbeelden”).

Op 11 februari lanceerde NASA met succes de jongste telg van de reeks, de satelliet LDCM (Landsat Data Continuity Mission), naar een polaire, heliosynchrone baan op 705 km hoogte. Aan het eind van de testfase zal de satelliet herdoopt worden tot Landsat 8. De beelden die ze maakt, zullen toegevoegd worden aan de drie miljoen die reeds gratis beschikbaar worden gesteld door USGS (zie GloVis, EarthExplorer ofLandsatLook Viewer)

Landsat 8 heeft twee meetinstrumenten aan boord: de imager OLI (Operational Land Imager) en de thermische sensor TIRS (Thermal Infrared Sensor). Deze instrumenten werden ontworpen om de compatibiliteit met oudere Landsatgegevens te verzekeren en maken tegelijkertijd gebruik van spitstechnologie om de betrouwbaarheid, gevoeligheid en kwaliteit van hun gegevens nog te verbeteren.

De multispectrale imager OLI maakt beelden in negen spectrale banden in het zichtbare, nabij-infrarode en kortegolfinfrarode (SWIR) spectrum. Zeven daarvan waren al aanwezig op het ETM+instrument van Landsat 7, maar van zes daarvan is wel de breedte van de banden verfijnd. Er zijn ook twee nieuwe kanalen: het donkerblauwe kanaal, bedoeld om waterbronnen en kustzones te bestuderen, en een bijkomend infraroodkanaal toegespitst op de detectie van cirruswolken. Net als zijn voorganger ETM+ levert ook OLI panchromatische beelden met een 15 m resolutie en multispectrale met een resolutie van 30 m, beide met een strookbreedte van 185 km.

Het tweede instrument, TIRS, verzekert nu de opmetingen in het thermische infrarood in niet één maar twee banden.

Uitsnede van een van de eerste Landsat-8-beelden, opgenomen op 18 maart 2013 (Fort Collins, Colorado). 
Klik op de afebeelding om beter de verschillen te zien tussen het echte- en het valsekleurebeeld dmv een vergelijkingstool op de Earth Observatory website

Hoewel de satelliet nog steeds in testfase is, heeft ze reeds haar eerste beelden doorgestuurd. Hierbij zit onder meer een beeld van Fort Collins in Colorado, opgenomen op 18 maart. De afbeelding hierboven toont een uitsnede van dit beeld aan een resolutie van 15m waar de Great Plains en de Rocky Mountains elkaar ontmoeten. Het linkergedeelde van het beeld is in ware kleuren, de rest is een voorstelling van de reflectantie in kortegolfinfrarood, nabij-infrarood en groen (banden 7, 5 en 3). Deze combinatie van metingen in het zichtbare en infrarode licht onthult eingenschappen van het landschap die niet zichtbaar zouden zijn als we enkel gebruik maakten van blauw, groen en rood. De verbrande gebieden verschijnen bijvoorbeeld in dieprood en zijn makkelijk te onderscheiden van de naaldwouden in het westen, hoewel de verschillen tussen beide miniem zijn op het warekleurenbeeld. De geïrrigeerde parken, tuinen en golfparcours zijn zichtbaar in lichtgroen, en steken goed af tegen andere vegetatiezones, hoewel ook daar het verschil in het zichtbare spectrum verwaarloosbaar is.

De Landsat-8-satelliet heeft een omlooptijd van 99 minuten, en kan zo’n 400 beelden per dag maken. Samen met Landsat-7 zal ze dus een complete mozaïek van de aarde kunnen maken elke 8 dagen en dit tot 2016, het jaar waarin Landsat-7 uitgefaseerd wordt.

Meer informatie:

A Closer Look at LDCM's First Scene
LDCM Spacecraft and Instruments
Frequently Asked Questions about the Landsat Data Continuity Mission (LDCM)