Het Spotverhaal gaat door

#Beeldselectie, #Spot

Gepubliceerd op 17 september 2012

26 jaar na de eerste satelliet van de SPOT-familie is op 9 september 2012 nu ook SPOT-6 gelanceerd. Drie dagen na de lancering door een Indische raket leverde hij reeds zijn eerste beelden af, waaronder een pachtig beeld van het eiland Bora Bora in Frans-Polynesië. De uitsnede hieronder toont snoeren van paalwoningen in het noordoosten van de binnenlagune, en toont goed de resolutie van de beelden.

Het eiland Bora Bora bevindt zicho p een uitgedoofde vulkaan, omringd door een grote lagune en een rand van koraalriffen. Toeristische complexen van paalwoningen zijn zichtbaar op deze uitsnede van een SPOT-6-beeld dat werd opgenomen op 12 september 2012. Klik op de afbeelding om haar te bekijken op de website van ASTRIUM © Astrium Service 2012

Net als zijn voorgangers is SPOT-6 een aardobservatiesatelliet van hoge resolutie. Hoewel hij veel lichter weegt dan SPOT-5 (720 kg tegenover 3 ton) kan de sensor aan boord even grote beelden nemen, namelijk 60 x 60 km, maar met een flink hogere resolutie. In multispectrale modus, waar nu een blauwe band is toegevoegd naast de groene, rode en nabij-infrarode banden, is de resolutie herleid tot 6 m. In panchromatische modus is dit 1,5 m. De fusie van beide modi leidt dus tot kleurbeelden met een resolutie van 1,5 m.

SPOT-6 en Pléiades-1A vormen het eerste paar van een constellatie van 4 satellieten die zich in dezelfde heliosynchrone baan bevinden, op een 90° interval. Ze zullen nog aangevuld worden door Pléiades-1B, die waarschijnlijk dit jaar nog wordt gelanceerd, en door SPOT-7, de tweelingbroer van SPOT-6, die wordt gelanceerd in begin 2014. Op die manier wordt het mogelijk om dagelijks elke plek op aarde in zowel hoge als zeer hoge resolutie te bestrijken. Voor eenzelfde zone wordt het dus mogelijk om beelden te verkrijgen die een groot gebied tonen (opgenomen door SPOT-6 en -7) en beelden met een beperkter beeldhoek maar met een nog hoger detailniveau (50 cm).

Dergelijke beeldcombinatie zou zeer nuttig kunnen zijn voor een veelheid aan toepassingen: landbouw, de strijd tegen ontbossing, opvolging van overstromingen, zee- en kustbewaking, civiele techniek, mijnbouw, olie- en gasindustrie en ga zo maar door.

In tegenstelling tot SPOT-4 en -5 bevindt zich aan boord van SPOT-6 geen VEGETATION-sensor meer. De continuïteit van de aanlevering van lageresolutiedata zal worden verzekerd door de kleine PROBA-V-satelliet van Belgische makelij, die volgend jaar wordt gelanceerd.

Meer informatie:

Spot 6 and 7 Extending SPOT continuity to high-resolution, wide-swath imagery
More information about how Pléiades and SPOT will operate together in orbit