India : op de vlucht voor de cycloon

#Beeldselectie, #Storm, #Rampen

Gepubliceerd op 15 oktober 2013

Een bijzonder hevige cycloon beukte zaterdag in op de oostkust van India. Phailin, zoals de cycloon werd gedoopt (Thai voor saffier), heeft minstens 27 levens geëist. Maar de dodentol had nog veel hoger kunnen zijn als de autoriteiten het leger niet de opdracht hadden gegeven om een miljoen mensen te evacueren – meteen de grootste evacuatie in de geschiedenis van India.

Phailin is de krachtigste cycloon die de Indiase kust teistert sinds 1999: in dat jaar doodde de Odishacycloon liefst 10.000 mensen in dezelfde regio. Op zijn hoogtepunt bereikten winden van de cycloon Phailin snelheden van 240 km/u, waarmee deze tropische storm tegen de bovengrens aanleunt van categorie 4 op de schaal van Saffir-Simpson.

Terra/MODIS-beeld van Phailin op 11 oktober 2013, op het moment dat hij de Indiase oostkust bereikt. Klik op het beeld om het op grotere schaal weer te geven op de Worldview-website van NASA. Op deze website kan je de evolutie van de cycloon volgen vanaf zijn vorming op 4 oktober tot zijn verdwijning 10 dagen later.

Ondanks de “shutdown” van de Amerikaanse federale regering blijft NASA de satellietbeelden van de MODIS-sensor aan boord van de Terrasatelliet in ‘near real time’ verspreiden. Het beeld hierboven werd op 11 oktober opgenomen, net voordat Phailin zijn hoogste intensiteit bereikte. Het toont goed de massale omvang van de cycloon. Hij bedekt bijna de gehele, 1000 km brede Golf van Bengalen.

De voorspelling van extreme meteorologische gebeurtenissen wordt steeds beter, waardoor het mogelijk wordt waarschuwingssystemen op te zetten en deze te integreren in de openbare orde. De Indiase autoriteiten hebben lering getrokken uit de ramp van 1999, en hebben geïnvesteerd in de bouw van duizenden schuilplaatsen en het uitbouwen van een waarschuwings- en evacuatiesysteem dat het leven heeft gered van misschien wel duizenden inwoners in de kuststaten Odisha en Andhra Pradesh. Alle ellende is echter nog niet achter de rug: bijna 100.000 mensen zitten vast door de overstromingen, en bijna een half miljoen is dakloos geworden.