Internationale pooldag - De aarde in evolutie

#Beeldselectie

Gepubliceerd op 10 maart 2008

De derde Internationale pooldag zal komende 12 maart 2008 plaatsvinden en heeft als thema "De evolutie van de planeet: verleden, heden, toekomst". Hij markeert het begin van de tweede helft van het Internationaal pooljaar, een grootschalig wetenschappelijk programma gewijd aan de Noord- en Zuidpool en gecoördineerd door de WMO (World Meteorological Organization) en de ICSU (Internationaal Council for Science).

Om dit evenement te illustreren, stellen we u voor de polen te ontdekken zoals ze gezien worden door de VEGETATION sensor die zich aan boord van de Spot 4-satelliet bevindt.

Noord- en Zuidpool gezien door SPOT VEGETATION.
By courtesy of the VEGETATION Programme, produced by VITO

Het rechterbeeld is een tiendaagse synthese van VEGETATION beelden van Antarctica tussen 1 en 10 januari 2008. Het linkerbeeld is een dagsynthese van de noordpool van 19 juni 2007. De twee beelden zijn valskleurencomposities R-G-B:NIR-RED-BLU. Als u op het beeld klikt wordt u doorverwezen naar de website van de CTIV van VITO, waar u een animatie kan zien die de fluctuaties van de ijsbedekking weergeeft doorheen de maand juni van het jaar 2007.

Dit jaar vieren de partners van het VEGETATION programma (Frankrijk, België, Italië, Zweden en de Europese Commissie) de tiende verjaardag van de lancering van het eerste VEGETATION instrument. Dit instrument, dat niet voor het onderzoek van het ijs, maar voornamelijk voor de opvolging van de vegetatie werd ontworpen, omvat een beeldvormingssysteem in vier spectrale banden: rood en nabij-infrarood, bijzonder goed aangepast om de photosynthetische werking van de vegetatie; het midden-infrarood, dat het mogelijk maakt om de vochtigheid van bodem en vegetatie te ontdekken; en blauw om atmosferische correcties uit te voeren. Het bestreken gebied is zeer weids (2 200 km aan de grond) en de ruimtelijke resolutie bedragen 1,15 km in het nadir. Het CTIV (Behandelingscentrum van de VEGETATION beelden) in Mol is belast met de voorbehandeling van de gegevens, enerzijds om de gebreken van het systeem te corrigeren (radiometrische en meetkundige ijking), en anderzijds om afgeleide producten uit te werken (atmosferische correcties, dagelijkse en tiendaagse syntheses, cartografie van de producten...).

Ook in het kader van het Internationaal Pooljaar hebben de USGS, de British Antarctic Survey en de NASA een mozaïek van satellietbeelden van Antarctica gecreëerd, LIMA (Landsat Image Mosaic Of Antarctica) op basis van meer dan duizend LANDSATscènes met nagenoeg geen wolken, samenhorend en met hoge resolutie. LIMA bedekt het gehele continent behalve de breedte van 90° S tot 82,5° S, waar LANDSAT geen dekking heeft vanwege haar quasipolaire baan.