Inzoomen op de wereldwijde luchtkwaliteit met TROPOMI

#Sentinel, #België, #Luchtvervuiling

Gepubliceerd op 20 augustus 2020

Ontdek de Sentinel-5P-satelliet en het TROPOMI-instrument in de nieuwste uitgave van Science Connection

Volgens een recent rapport van de Wereldgezond-heidsorganisatie (WHO) is luchtvervuiling elk jaar verantwoordelijk voor de dood van 400.000 mensen in Europa en 7 miljoen mensen wereldwijd, als gevolg van de inademing van lucht die beladen is met fijne deeltjes en/of andere vervuilende stoffen. Dit is meer dan de cumulatieve sterfgevallen ten gevolge van AIDS (1,1 miljoen), tuberculose (1,4 miljoen), diabetes (1,6 miljoen) en verkeersongevallen (1,3 miljoen).

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erkent ook dat luchtvervuiling een risicofactor is voor niet-overdraag-bare ziekten zoals longkanker, beroertes en hartaanvallen.

De Sentinel-5P-missie maakt deel uit van een wereldwijde strategie om de risico’s van luchtvervuiling en klimaatverandering te beperken, aangezien beide nauw met elkaar verbonden zijn. De belangrijkste doel-stelling is om de toestand en de evolutie van de vervuiling in kaart te brengen, en bij te dragen tot een ge-integreerd waarnemingssysteem dat metingen op de grond, satellietmetingen en modellering combineert, zoals ontwikkeld binnen de dienst voor atmosfeermonitoring van het Copernicus-programma (CAMS).

Dankzij het TROPOMI-instrument (TROPOspheric Monitoring Instrument), de meest geavanceerde multispectrale beeldvormingsspectrometer tot nu toe, kan Sentinel-5P gegevens over de atmosferische samenstelling aanleveren met een ongekend detail- en nauwkeurigheidsniveau.

Naast de verschillende Europese partners die sinds het begin van de missie in 2009 betrokken zijn, speelt het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie een centrale rol in het validatieprogramma van de missie en draagt bij aan de wetenschappelijke analyse van de gegevens, in het bijzonder met behulp van wiskundige modellen van de atmosfeer.

Naar het complete artikel

Science Connection, het gratis magazine van het Federaal Wetenschapsbeleid