Lagos, grootste megalopolis in Afrika (VN-Wereldbevolkingsdag)

#PROBA-V, #STEREO, #Stedelijke gebieden, #Beeldselectie

Gepubliceerd op 11 juli 2019

In juni publiceerde het VN-departement van Economische en Sociale Zaken in zijn rapport World Population Prospects 2019: Highlights hun 26ste ronde van bevolkingsschattingen en ‑projecties. Op basis van de analyse van de demografische gegevens voor 235 landen en geografische gebieden concludeert het rapport dat de wereldbevolking de komende 30 jaar naar verwachting zal stijgen tot 9,7 miljard en tegen het einde van de eeuw een piek van bijna 11 miljard zal bereiken.

En aangezien veel van de snelst groeiende bevolkingsgroepen in de armste landen leven, zal de verwachte groei waarschijnlijk meer uitdagingen met zich meebrengen om de doelstellingen inzake duurzame ontwikkeling te halen, zoals het uitbannen van armoede, het bestrijden van honger en het versterken van de gezondheidszorg, en zullen er belangrijke investeringen in het onderwijs nodig zijn.

In de prognoses van het rapport wordt Nigeria aangemerkt als het land met de op één na grootste bevolkingsgroei, net na India. De Nigeriaanse stad Lagos, zichtbaar in dit PROBA-V-beeld van 100 m (in donkerrood), is nu al de grootste stad van Afrika, en de achtste snelst groeiende stad in het hele continent. Naar verwachting zal haar bevolking tegen 2050 nog eens verdubbelen.

Bekijk de andere beelden in de PROBA-V-galerij