Landsat, het allereerste aardobservatieprogramma, viert zijn 45ste verjaardag

#Beeldselectie, #Landsat, #NASA

Gepubliceerd op 18 juli 2017

In 1972 speelt Pink Floyd voor het eerst een concert van The Dark Side of the Moon, en David Bowie zingt Ziggy Stardust. Het jaar wordt overschaduwd door de Bloody Sunday in Noord-Ierland en een dodelijke gijzeling op de Olympische Spelen in München. Maar het is ook in dat jaar dat de eerste VN-conferentie over het milieu wordt gehouden in Stockholm, waar milieukwesties zullen worden opgetild tot internationaal niveau.

Het is dus ongetwijfeld niet toevallig dat USGS en NASA in diezelfde periode het eerste burgerlijke programma voor aardobservatie lanceren. Op 23 juli 1972 wordt de eerste satelliet met een ‘scanning spectrometer’ met succes gelanceerd. Met deze satelliet, die aanvankelijk ERTS werd gedoopt (Earth Resources Technology Satellite) en uiteindelijk hernoemd zou worden tot Landsat 1, breekt het tijdperk aan van moderne aardobservatie.

Sindsdien werden nog 6 Landsat-satellieten gelanceerd, is de ruimtelijke resolutie van de radiometers toegenomen van 80 naar 15 meter, en het aantal spectrale banden van 4 naar 11. Samen maakten deze satellieten al meer dan 7 miljoen beelden: een uniek, ononderbroken gegevensarchief, waarmee in groot detail de veranderingen van het aardoppervlak kunnen worden bestudeerd. En kers op de taart? Al deze beelden kunnen zomaar gratis worden gedownload.

USGS heeft de video "Landsat's Global perspective" gepubliceerd om de 40ste verjaardag van de lancering van de eerste LANDSAT satelliet te vieren.
Copyright NASA's Goddard Space Flight Center

Mer informatie

Landsat Science (NASA)
Landsat mission (USGS)
Landsat 8 Onion Skin
Landsat Image Gallery (NASA)
USGS Land Remote Sensing Image Collections
Earth as Art (USGS)