Merapi laat van zich horen

#Beeldselectie, #Vulkaan

Gepubliceerd op 12 juni 2006

De Indonesische overheid is recentelijk overgegaan tot de evacuatie van duizenden bewoners van de flanken van de Merapivulkaan op het eiland Java.

De vulkaan is gelegen op de plaats waar de indo-australische en de euraziatische plaat samenkomen. Het is een bijzonder actieve stratovulkaan van bijna 3000 m hoog. Hij wordt beschouwd als de meest actieve van Indonesië en een van de gevaarlijkste in de wereld. Merapi produceert geregeld aswolken en pyroclastische uitstromingen (mengsel van hete [500 tot 1200°C] gassen en as dat tegen hoge snelheid [tot 200 km/u] van de flanken raast). Aangezien Merapi op minder dan 30km van de stad Yogyakarta ligt, bedraagt het aantal personen dat leeft onder de dreiging van een uitbarsting of een kraterinstorting maar liefst 1,3 miljoen.

Op 27 mei jongstleden heeft een aardbeving met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter het eiland vlakbij diezelfde stad Yogyakarta getroffen. Dit had de dood van meer dan 6000 mensen tot gevolg en liet 600 000 personen dakloos achter. De vulkanische activiteit van Merapi, die reeds sinds april van zich laat horen, is sindsdien nog toegenomen. Een koepel van dikvloeibare lava aan de top van de vulkaan is quasi in volume verdubbeld en bedekt nu bijna de volledige krater. Een bergkam die tijdens een vorige uitbarsting werd gevormd, is aan de top van de vulkaan ingestort waardoor nog meer bewoners worden blootgesteld aan de lavastromen en aswolken.

Op 8 juni heeft «de berg van het vuur», zoals de Indonesische bevolking de vulkaan noemt, de grootste aswolk uitgespuwd sinds de verhoogde staat van alarm midden mei. Deze wolk is langs de zuidoostelijke zijde van de vulkaan naar beneden geraasd over een afstand van wel vijf kilometer. De paniek bij de dorpelingen was dan ook groot.

Beelden van de Merapivulkaan opgenomen door IKONOS op 11 mei 2006 (links) en door TERRA ASTER op 6 juni 2006 (rechts). Klik op de beelden om ze in volle resolutie te bekijken op de website Earth Observatory.

Het linkerbeeld werd opgenomen door de zeer hoge resolutiesatelliet IKONOS op 11 mei 2006. Het betreft een beeld in ware kleuren waarop zeer duidelijk de sporen van eerdere uitbarstingen te zien zijn. De lage gedeelten van de hellingen zijn bedekt met een dichte vegetatie, die naarmate men hoger gaat uitdunt.

Het rechterbeeld werd opgenomen door de sensor ASTER aan boord van de NASA-satelliet Terra op 6 juni 2006. Het betreft een beeld in valse kleuren waarop wolken wit, vulkanische rookpluimen grijs en vegetatie rood is. Hoe weelderiger de vegetatie, hoe helderder rood. Aangezien de vulkanische bodems zeer vruchtbaar zijn, trekken deze gebieden de bevolking aan die er - ondanks de risico's - aan gewasbouw willen doen.

Meer info

Site Earth Observatory :
image IKONOS
image ASTER