Omvang van de schade op de Samoa-eilanden

#Beeldselectie, #Earthquake, #Rampen

Gepubliceerd op 15 oktober 2009

Op 30 september veroorzaakte een onderzeese aardbeving met een magitude 8 op de schaal van Richter een tsunami die over verschillende Zuid-Pacifische eilanden is getrokken. Het epicentrum, dat zo'n ongeveer 200 km ten zuiden van de hoofdstad van Samoa (Apia) lag, was dicht bij de samenkomst van de Pacifische en de Australische aardplaten in de Tongatrog. Deze oceanische trog, die tot een diepte van 10.882 meter gaat, is een van de gebieden met de meeste actieve vulkanen ter wereld.

Golven tot 3,5 meter hoog spoelden over de eilanden Savai'i, Upolu (westelijk Samoa) en Tutuila (Amerikaans Samoa), verwoestten de kust, en eisten 200 levens.

Bron: NASA Earth Observatory

 

Op dit ASTER-beeld van 12 oktober, met een beeld van 2004 ter vergelijking, kunnen we de omvang van de schade duidelijk zien.

De kustgebieden zouden in de toekomst nog kwetsbaarder kunnen worden voor natuurrampen zoals tsunami's. Stedelijke ontwikkeling, kusterosie, vernietiging van natuurlijke buffering zoals mangrovebossen en koraalriffen, en de stijgende zeespiegel zijn allemaal risicofactoren voor kuststaten en in het bijzonder voor eilandstaten, die in tegenstelling tot de Samoa-eilanden vaak van geringe hoogte zijn.

Meer info: International Charter Space and Major Disasters