Opwarmingstrends in Antarctica

#Beeldselectie, #Klimaatverandering, #Antarctica

Gepubliceerd op 26 januari 2009

Lang werd geloofd dat Antarctica beschut was voor de opwarming van de aarde. De metingen van de weerstations, die zich voornamelijk in de kustzone bevinden, duidden totnogtoe een stabiele toestand of zelfs een afkoeling aan van dit continent, waar de temperaturen kunnen dalen tot -80°C. Enkel het Antarctisch Schiereiland toonde een sterke gevoeligheid voor opwarming.

Een ploeg onderzoekers heeft onlangs een studie gepubliceerd die aantoont dat Antarctica in werkelijkheid is opgewarmd met ongeveer 0,12°C per decennium sinds 1957.

Dit beeld, dat gebaseerd is op de gecombineerde analyse van satellietbeelden en 
meteorologische gegevens, toont de opwarming tussen 1957 en 2006. Het westen van
Antarctica (in dieprood) is duidelijk de regio die het meest werd beïnvloed door 
de opwarming, maar de rest van het continent werd evenmin gespaard.

Met behulp van satellieten hebben we toegang tot tijdreeksen van de bodemtemperaturen in heel het continent. De metingen zijn echter beperkt tot de dagen zonder bewolking en dus beïnvloed omdat ze steeds onder soortgelijke omstandigheden werden genomen. Bovendien dateren de eerste satellietgegevens van 1981, waardoor we "slechts" 26 jaar terug kunnen kijken. Dit is waarom de onderzoekers over deze 26 jaar de gegevens bekomen met de AVHRR-satellietsensoren hebben vergeleken met data van meteostations. De aldus bekomen relatie tussen bodem- en satellietmetingen stelde hen in staat de waarden te extrapoleren, zodat het leek alsof de satelliet al in orbit was sinds het begin van de meteorologische waarnemingen in 1957.
 

Satellites Confirm Half-Century of West Antarctic Warming
State of Antarctica: red or blue?

Meer informatie over Antarctica

Belgian Polar Platform
Educapoles
Discovering Antarctica