Pléiades 1-B voegt zich bij zijn tweelingbroer

#Beeldselectie, #Pléiades, #Storm

Gepubliceerd op 3 december 2012

De satelliet Pléiades 1-B werd op 2 december 2012 met succes gelanceerd door een Sojoez-raket vanop het Frans-Guyaanse ruimtevaarcentrum in Kourou. Minder dan een uur na zijn lancering, werd de satelliet op 180° van zijn tweelingbroer Pléiades 1-A op een haast heliosynchrone polaire baan geplaatst op 695 km hoogte.

Die beide satellieten vormen een eerste Europese satellietconstellatie met een zeer hoge resolutie. Zodra dat systeem op volle capaciteit functioneert op het einde van de commissioning phase (2e trimester 2013), kan dagelijks een oppervlakte worden bestreken die gelijk is aan drie vierde van het Franse vasteland. Om de 24 uur kan vanuit eenzelfde punt waar dan ook op aarde een beeld worden geschoten met een resolutie van 70 cm, die tot 50 cm kan worden herijkt.

Zo kunnen continu specifieke (industriële, militaire, ...) activiteiten worden gevolgd en cartografische gegevens worden verzameld van uitgebreide oppervlakten, waarbij de kans op wolkenloze beelden groter wordt. Dat nieuwe aanbod aan beeldgegevens is van groot nut bij crisisbeheersing. In enkele uren tijd is informatie beschikbaar over gebieden die door een natuurramp, een conflict of een crisissituatie zijn getroffen. Aan de hand van beelden met een zeer hoge resolutie kan worden opgespoord waar de wegen zijn onderbroken, de bruggen zijn vernield, de gebouwen zijn ingestort en de bevolking zich heeft gehergroepeerd. Zo kunnen de evacuatie- of hulpoperaties vlotter worden gepland.

Vernielde gebouwen door de Rivière Grise in Port-au-Prince, Haïti, beeld geschoten door de satelliet Pléiades 1-A op 2 november 2012. Crédits: CNES 2012, distribution Astrium Servic /Spot Images S.A., all rights reserved, © SERTIT

Voor de orkaan Sandy een maand geleden de Amerikaanse kust teisterde, trok die een spoor van vernieling door de Caraïben en Haïti met 51 doden en 200 000 daklozen als gevolg. In het kader van het Internationale charter 'Ruimtevaart en grote rampen' konden dankzij de beelden van de satelliet Pléiades 1A snel hulp worden geboden aan de Haïtiaanse overheid en de NGO's ter plaatse. Snel na de activering van het charter en ondanks slechte weersomstandigheden, kon een beeld van de hoofdstad Port-au-Prince worden geschoten en ten nutte worden gemaakt door het SERTIT. Door toetsing met een archiefbeeld kon zeer precies in kaart worden gebracht hoe de oevers van de Rivière Grise die door de stad stroomt werden verplaatst en konden de door de rivier verzwolgen zones duidelijk worden afgebakend. Nadien werd een volledige inventaris opgemaakt van de meer dan 200 opgeslokte woningen.

Meer informatie

Pléiades 1B Satellite Successfully Launched - Astrium website
Soyouz Soyuz launch live
Hurricane Sandy in Haiti - International Charter Space and Major Disasters
Les dégâts de Sandy à Port-au-Prince vus par Pléiades - Blog du CNES La tête en l'air
Hurricane Sandy: The AfterMap