PROBA-V: 7 jaar in dienst van de aarde

#PROBA-V, #STEREO, #Webstory

Gepubliceerd op 7 mei 2020

We mogen trots zijn op onze kleine PROBA-V-satelliet. Deze microsatelliet, die door ESA op initiatief van België werd ontwikkeld, is vandaag precies zeven jaar geleden gelanceerd en heeft op briljante wijze de haar toevertrouwde missie verzekerd: het garanderen van de toestroom van dagelijkse gegevens over de toestand van de vegetatie in de wereld aan de wetenschappelijke gemeenschap.

Tussen Spot en Sentinel

De gegevens die door de VEGETATION-sensor  van PROBA-V werden verzameld, bleven dus het erfgoed verrijken dat de afgelopen 15 jaar door zijn voorgangers aan boord van de Spot-4- en Spot-5-satellieten was vergaard.

De toekomst is verzekerd dankzij gegevens van de Sentinel-3-satelliet van het Europese Copernicus-programma. Ook wordt bestudeerd of een CubeSat-type demonstratie nanosatelliet kan ontwikkeld worden die een instrument draagt identiek aan dat van PROBA-V.

Made in Belgium, een veilige gok

De levensduur van PROBA-V was aanvankelijk vastgesteld op 2,5 jaar, maar in lijn met de typische lange levensduur van de Belgische PROBA-satellietfamilie werd dat uiteindelijk verdrievoudigd. Het aanbod van dagelijkse en decadale producten in bijna realtime zal namelijk worden verzekerd tot 30 juni. Na deze datum zal de missie, als gevolg van orbitale drift, in experimentele modus gaan en op minder regelmatige basis gegevens verstrekken die voornamelijk gericht zijn op Europa en Afrika.

1 petabyte aan gratis data

Gedurende deze 7 jaar heeft de satelliet meer dan 4.000 gebruikers uit 120 landen en zo'n 1.300 verschillende organisaties of bedrijven in staat gesteld om ongeveer 600.000 producten te downloaden die overeenkomen met 1 petabyte (1015 bytes of 1 miljoen gigabytes) van gegevens. Deze gegevens zijn en zullen in de toekomst voor veel toepassingen worden gebruikt, zoals effectbeoordelingen van klimaatverandering, waterbeheer, ontbossing, landbouwcontrole en voedselzekerheid.

Alle archieven blijven na afloop van de operationele missie voor iedereen gratis beschikbaar, evenals alle functionaliteiten van het epxloitatiesplatform.

Om deze uitzonderlijke reis te vieren biedt het VITO Remote Sensing-team, verantwoordelijk voor het verwerken en verspreiden van PROBA-V-beelden, u een selectie van fascinerende beelden die over de hele wereld zijn opgenomen door onze kleine held. Deze prachtige afbeeldingen gaan vergezeld van talloze getuigenissen van belangrijke mensen van het programma en gebruikers van SPOT VEGETATION en PROBA-V-gegevens.

Meer informatie

Let's celebrate 7 years in space

A satellite full of surprises

End of PROBA-V’s operational lifetime! What’s next?