Rechtzetting: De Grote Chinese Muur

#Beeldselectie

Gepubliceerd op 24 mei 2004

Proba HRC beeld van 25/03/04
Copyright: ESA

ASTER beeld van 9/01/2001
Image courtesy NASA/GSFC/MITI/ERSDAC/JAROS
and U.S./Japan ASTER Science Team 

Het linkerbeeld, dat door de sensor HRC (Hoge Resolutie Camera) werd genomen aan boord van de Belgische satelliet Proba, werd door ESA beschouwd als voorstellend een onderdeel van de Grote Chinese Muur. In realiteit gaat het echter om een waterloop die het reservoir van Miyun voedt.

Rechts ziet u een beeld genomen door de sensor Aster aan boord van de satelliet Terra waarop een deel van de Grote Muur (benedenrechts tot bovenlinks) in de provincie Shanxi, ten zuidwesten van Peking kan gevolgd worden.

Dit reusachtige werk, waarvan de bouw meer dan tweeduizend jaar heeft geduurd, strekt zich uit over meer dan 7200 km, dit van de golf van Bohai in het oosten van China tot in de Gansu provincie in het westen. 

Proba (Project for On-Board Autonomy) is een ESA micro-satelliet ( afmetingen van een wasmachine) die door een consortium onder leiding van de Belgische onderneming Verhaert werd ontwikkeld. Ze werd gelanceerd in oktober 2001 en in een baan rond de aarde op 600 km hoogte geplaatst. Ze wordt gecontroleerd door het ESA station te Redu. Haar nuttige lading omvat in hoofdzaak de hyperspectrale sensor CHRIS (Compact High Resolution Imaging Spectrometer) en de camera HRC. CHRIS werkt in het zichtbare en het nabij infrarode licht (van 400 tot 1050 nm) en levert beelden van 14x14 km² in 19 spectrale banden met een resolutie van 18m, of, in een andere modus, 63 spectrale banden met een resolutie van 36m. HRC levert panchromatische beelden van 5x5 km² met een ruimtelijke resolutie van 8m.