Satellietbeelden om polio uit te roeien

#Beeldselectie, #Afrika

Gepubliceerd op 30 oktober 2015

In Nigeria werd 225.000 km² aan Pléiadesbeelden opgenomen met een resolutie van 50 cm. Door de beelden te verwerken konden de eigenschappen van het landschap worden vastgelegd en konden stedelijke gebieden, dorpen en gehuchten, wegen en paden, meren en rivieren precies in kaart worden gebracht.

Poliomyelitis is een besmettelijke virale ziekte die vooral kinderen onder de vijf jaar treft. Ze kan leiden tot verlamming en is helaas in sommige gevallen nog steeds dodelijk. Dankzij enorme, wereldwijde vaccinatiecampagnes is de ziekte echter bijna volledig uitgeroeid.

Sinds 2012 zijn er echter weer nieuwe uitbraken in 3 landen: Afghanistan, Nigeria en Pakistan. In april van datzelfde jaar riep de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het uitroeien van polio uit tot een topprioriteit voor de universele gezondheidszorg.

Om het virus definitief uit te roeien, moet elk kind een vaccin krijgen. Het is dus van het allergrootste belang om over een precieze en geactualiseerde cartografie te beschikken van de zones die nog door de ziekte worden getroffen, zodat geen enkel dorp, geen enkel gehucht vergeten wordt bij de vaccinatiecampagnes. Voor Nigeria heeft de WHO deze karteringsmissie aan GIM toevertrouwd, een Belgische onderneming die gespecialiseerd is in de verwerking van satellietbeelden met zeer hoge resolutie.

Meer informatie:

Contribuer à l'éradication de la polio grâce aux images satellites (Airbus Defence and Space)
eHealth Africa zet satellietbeelden in om polio te bestrijden (GIM)