Gepubliceerd op 11 mei 2010
Drie weken na de explosie van het boorplatform in de Mexicaanse Golf blijft de olie in de oceaan uitstromen met een debiet van maar liefst 800.000 liter per dag. Alle middelen worden ingezet om de uitbreiding van de vervuiling een halt toe te roepen, en de kwetsbare kusten van Louisiana zoveel mogelijk te beschermen. Na het falen van de diepzeerobots is nu ook de plaatsing van een “insluitingskoepel” mislukt. De conventionele controlemethoden, zoals drijvende dammen, absorberende boeien of dispergeermiddelen wachten op de versterking uit meer drastische oplossingen, of het nu gaat over het afdichten van het lek door rubberinjectie, het boren van een tweede bron of de inzet van opruimingsschepen, die in staat zijn vervuild water op te nemen en het te behandelen alvorens het weer in zee te lozen.
Wetenschappers maken zich nu bovendien zorgen over een bijkomende bedreiging, namelijk dat de olievlek opgepikt zou worden door de “Loop Current”, de lusvormige stroming die de voortzetting is van de Caribische Stroom en de wateren van de zuidelijke Atlantische Oceaan naar de Golfstroom en de noordelijke Atlantische Oceaan stuurt langsheen de zeestraat van Florida.
Als de winden de olievlek naar het zuiden stuwen, of als de stroming zich meer naar het noorden zou verplaatsen, zou de olie naar de archipel van “Florida Keys” gestuwd kunnen worden, een reeks koraaleilanden die zich over meer dan 200 km uitstrekt ten zuidoosten van het schiereiland Florida. De olie zou, wanneer ze door de Golfstroom wordt opgepikt, ook de oostkust van de Verenigde Staten kunnen treffen.
De olievlek gezien door de MODIS-sensor aan boord van de NASA-satelliet Aqua, op 25 april (boven) en 9 mei (onder). Klik op de beelden om ze in hoge resolutie te bekijken op de NASA-website.
Credit: NASA Goddard / MODIS Rapid Response Team
De beelden hierboven zijn warekleurenbeelden die door de MODIS-sensor werden genomen op 25 april (boven) en 9 mei (onder). Het waarnemen van vervuiling door koolwaterstoffen is enkel onder bepaalde omstandigheden mogelijk, wanneer het zonlicht wordt weerkaatst in de richting van de sensor (een effect dat “sunglint” wordt genoemd). De olievlek, waarvan het oppervlak vlakker is dan het omliggende water, gedraagt zich als een spiegel, en komt dus veel helderder over.
Gewoonlijk gebruikt men radarbeelden om het voortschrijden van olievlekken op te sporen en te volgen (zie de pedagogische fiche “Satellieten sporen olievlekken op”).
CKaart geproduceerd op basis van ASAR-gegevens verzameld op 2 mei 2010.
Voor meer informatie, klik op de afbeelding. Bron: ESA
Ainsi, les données récoltées par le capteur ASAR (Advanced Synthetic Aperture Radar) du satellite européen Envisat, combinées à des informations sur l'état de la surface de la mer et sur la circulation des courants, permettent d’établir avec précision la progression de la nappe et d'estimer le risque qu’elle rencontre le « Current loop ».
Meer informatie
Deepwater Horizon - Centre de Documentation, de Recherche et d'Expérimentations sur les pollutions accidentelles des eaux (CEDRE)
Deepwater Horizon Incident, Gulf of Mexico - Office of Response and Restoration - NOAA's Ocean Service
Envisat monitoring changes in oil spill
D'autres images satellites
Images delivered under the Charter Space and major disasters
Geoeye-1 beeld van 29 april 2010
NASA's Imagery of the Oil Spill
Spot 5 beeld van 25 april 2010
Spot VEGETATION Images
Laaste ontwikkelingen
19 May: Gulf of Mexico oil spill in the Loop Current
13 june: See how the oil spill in the gulf would look over your hometown