Sentinel-2B voegt zich bij haar tweelingszus in een baan om de aarde

#Beeldselectie, #Sentinel, #Copernicus

Gepubliceerd op 7 maart 2017

Afgelopen nacht werd Sentinel-2B gelanceerd vanuit Kourou, Frans-Guyana, in de neuskegel van een Vega-raket. Amper een uur later werd de satelliet in de juiste baan gebracht: een heliosynchrone omloop op 786 km hoogte, 180° van haar tweelingszus Sentinel-2A.

Sentinel-2B is de vijfde satelliet van de Sentinelfamilie, gericht op het verzamelen van satellietgegevens voor het ambitieuze Europese aardobservatieprogramma Copernicus. Na de tweelingsatellieten Sentinel-1A en -1B, die zijn uitgerust met radar, en de Sentinel-3A-satelliet die is voorzien van geavanceerde instrumenten voor het monitoren van de oceanen en het landoppervlak, springt Sentinel-2B nu haar tweeling bij die al sinds 22 juni 2015 aan het werk is.

De lanceerbasis in Kourou, vanwaar Sentinel-2B werd gelanceerd, is hier in beeld gebracht door haar tweelingzus Sentinel-2A. 
De lanceerzone is zichtbaar in de linkerbovenhoek van het beeld. Ze ligt op zo'n 15 km van de gelijknamige stad die je duidelijk kan zien liggen in de rechteronderhoek. Klik op het beeld om het in hoge resolutie te bekijken op de website van ESA.

Samen kunnen deze twee satellieten elke vijf dagen een complete dekking van de aarde maken tussen 84°N en 84°Z. De sensoren aan boord kunnen het aardoppervlak scannen in 13 spectrale banden met een resolutie van 10 meter, en een strookbreedte van 290 km. De Sentinel-2-missie is vanwege haar hoge ruimtelijke, temporele en spatiale resolutie en grote strookbreedte dan ook de eerste in haar soort. Landbouw, voedselveiligheid, bosmonitoring, rampen- en crisisbeheer, de opvolging van vervuiling van meren en kustwateren, het bestuderen van stedelijke groei en overstromingsgebieden… allemaal kunnen ze profiteren van de kleine revolutie die door de Sentinel-2-missie wordt ingeleid. En als klap op de vuurpijl worden al deze gegevens van de Sentinel-satellieten geheel gratis ter beschikking gesteld.

Eind oktober organiseerde het Federaal Wetenschapsbeleid in samenwerking met ESA het evenement The Bright Side of Remote Sensing. Bedoeling was om wetenschappers, ambtenaars, ondernemers en burgers geïnteresseerd in het gebruik van deze data een eerste indruk te geven van de waaier aan mogelijkheden.
In de volgende Science Connection vind je een overzicht terug van die infodag.

Meer informatie:

Sentinel-2B met succes naar de ruimte gebracht
ESA Sentinel online
Copernicus - Europe's eyes on Earth
Copernicus Open Access Hub