South Georgia

#Beeldselectie

Gepubliceerd op 26 januari 2004

Achtergrond

South Georgia is gelegen in het zuidelijk gedeelte van de Atlantische Oceaan zo'n 1000 km ten oosten van de Falkland eilanden (voor een kaart van Antarctica klik hier) en is sinds 1908 onder Britse administratie. Vandaag is het eiland enkel bewoond door leden van de basis van de British Antarctic Survey.

Het eiland had in januari 2004 iets om naar te kijken. Ten noorden van het eiland was er een prachtige algenontwikkeling, terwijl het eiland in het oosten bezoek kreeg van twee omvangrijke ijsbergen.

Fytoplankton bestaat uit een verzameling plantaardige microscopisch kleine eencelligen of meercelligen die zijn opgelost in water. Fytoplankton is de eerste stap in de voedingsketen van het mariene ecosysteem en is tevens van belang in de koolstofuitwisseling tussen oceaan en atmosfeer dit door middel van actieve fotosynthese. Massale ontwikkeling van fytoplankton is vrij courant gedurende de zuidelijke zomer, daar de toevloed van licht en nutritieve zouten optimaal is. Ten noorden van het eiland is de algenontwikkeling heel duidelijk te zien. Deze algen zijn van groot belang voor de lokale visvangst.

Het meest spectaculaire is echter de aanwezigheid van de twee grote ijsbergen ten oosten van het eiland. De twee ijsbergen die oorspronkelijk één ijsberg vormden, zijn afkomstig van de Ronne ijsveld op Antarctica. Wanneer de ijsberg in 1998 loskwam, was hij meer dan 140km lang en 45 km breed. Het was toen een der grootste ijsbergen die losgekomen was in een decennium. Tegen het einde van oktober 1998 begon de ijsberg A-38 in twee te breken. A-38A en A-38B zijn vandaag nog respectievelijk groter dan 60 en 38 Km lang.

De beelden

Het eerste beeld (16 januari 2004) is afkomstig van de MODIS sensor (Moderate Resolution Imaging Spectrometer) op de Terra satelliet.

De blauwgroene slierten ten noorden van het eiland bakenen de indrukwekkende algenbloei af. De chlorofylinhoud van de samenstellende organismen is verantwoordelijk voor de bijzondere kleuring van de oceaan op plaatsen waar fytoplankton zich talrijk ontwikkelt, met name in koude wateren rijk aan nutriënten vlakbij het zuidelijke uiteinde van Zuid-Amerika (2157km ten westen van South-Georgia).

Op het tweede beeld (oktober 1998) ziet men hoe de ijsberg A-38 loskomt van het Ronne ijsveld. Dit beeld is opgenomen door Radarsat.

MODIS echt kleurenbeeld van South Georgia (16/01/2004) 
© NASA

Radarsat beeld van een deel van Antarctica (20/10/1998)
© NSIDC