STEREO-onderzoekers op missie in glad terrein

#Webstory, #Afrika, #Rampen, #STEREO

Gepubliceerd op 10 oktober 2024

Hoewel satellietteledetectie het mogelijk maakt om metingen te doen op regionale schaal, blijven lokale informatie en validatie op de grond cruciaal voor een nauwkeurig begrip van de processen die spelen en de milieucontext. Dit werd nog eens onderstreept door onderzoekers van het STEREO-IV-project LACTOSE van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika tijdens een recente veldcampagne van twee weken in Burundi en de Democratische Republiek Congo.

Gegevens en partnerschappen

Het LACTOSE-project (Slow-moving LAndslides in Changing TrOpical landscapes: dynamics and hillslope connectivity from SpacE – 2023-2026) heeft tot doel te begrijpen hoe natuurlijke en antropogene milieuomstandigheden van invloed zijn op langzaam voortbewegende aardverschuivingen (SMLs voor Slow-Moving Landslides) en hun sedimentaire bijdrage aan riviersystemen in veranderende tropische landschappen.

Het projectteam bracht daarom veldbezoeken aan twee snelgroeiende Centraal-Afrikaanse steden: Bujumbura (Burundi) en Bukavu (Democratische Republiek Congo). Deze twee steden staan voor verschillende uitdagingen, maar worden sterk gevormd en beïnvloed door intense aardverschuivings- en erosieprocessen. In de loop van twee weken bezochten ze verschillende belangrijke SML-locaties en verzamelden ze hogeresolutiegegevens om de aardverschuivingsmechanismen en hun interacties met riviersystemen beter te identificeren en te begrijpen.

Deze bezoeken waren ook een gelegenheid om reeds lang bestaande samenwerkingsverbanden met lokale onderzoekers van de Université de Bujumbura en de Université Officielle de Bukavu te versterken, kennis en ervaring uit te wisselen en te brainstormen over ideeën voor toekomstige samenwerkingsverbanden. Het bezoek bood ook de gelegenheid om een tweede tweedaagse workshop over drones en fotogrammetrie te organiseren, dit jaar gericht op geavanceerde theorie over fotogrammetrie en praktische technieken voor gegevensverwerving.

Een beter begrip voor risicobeoordeling

Sommige van de bezochte locaties zijn het toneel geweest van grote aardverschuivingen die een grote impact hebben gehad op lokale gemeenschappen. Hiertoe behoort een van de dichtstbevolkte actieve SML's ter wereld (zie het artikel Acceleration of a large deep-seated tropical landslide due to urbanization feedbacks, gepubliceerd in Nature Geoscience), een aardverschuiving die begin 2024 de rivier die het Kivumeer met het Tanganyikameer verbindt tijdelijk blokkeerde, en een andere die het afgelopen jaar een groot scholencomplex ten noordwesten van Bukavu verwoestte. Deze gebeurtenissen, die reactiveringen zijn van oude aardverschuivingen, onderstrepen de dringende noodzaak om inzicht te krijgen in de controlemechanismen, de veroorzakende factoren en de ontwikkeling van deze risico's.
In het algemeen heeft het LACTOSE-project tot doel ons begrip van aardverschuivingen in snel veranderende tropische landschappen te verbeteren. Dit is een essentiële stap op weg naar een betere risicobeoordeling en een beter begrip van de bredere impact van milieuveranderingen, of die nu door de mens worden veroorzaakt of natuurlijk zijn, op de dynamiek van sedimenten.

 

Meer informatie

Voor meer informatie over het LACTOSE-project en recente resultaten, bezoek de projectfiche op deze website of de website https://georiska.africamuseum.be/en/activities/lactose.

Lees zeker ook het artikel Langzaam bewegende aardverschuivingen, een groeiende bedreiging waarvoor de berggemeenschappen de ogen sluiten op de website van het AfricaMuseum