Gepubliceerd op 13 juli 2004
Elk jaar zoeken heel wat landgenoten tijdens de zomervakantie zuidelijke regionen op. In 2003 trokken meer dan een miljoen Belgen richting Spanje, de derde populairste vakantiebestemming na Frankrijk en België (bron: NIS). Ook dit jaar zal het land van de flamenco, het stierenvechten, de fantastische stranden en veel zonneschijn wellicht opnieuw heel wat Belgen weten te bekoren.
Een van de grootste troeven van het Iberisch schiereiland zijn de meestal aangename weersomstandigheden. In grote lijnen kunnen drie klimaatregio's worden onderscheiden:
- het noorden en noordwesten: deze regio staat het meest onder invloed van de Atlantische depressies en kent een warm gematigd vochtig klimaat;
- het binnenland: dit gebied kent een continentaler klimaat: koud in de winter, heet in de zomer;
- de Mediterrane kusten: zachte vochtige winters, lange hete droge zomers.
Nochtans is het niet steeds even aangenaam vertoeven onder de zuiderzon.
In het begin van juli werd het Iberisch schiereiland geteisterd door een hittegolf die aan verschillende mensen het leven heeft gekost. Het kwik steeg op vele plaatsen tot boven de 40°C. Ook de gevolgen op de energieconsumptie en voor de economie zijn aanzienlijk om nog maar te zwijgen van de sterk verhoogde kansen op bosbranden.
De extreem hoge temperaturen kunnen worden afgelezen op onderstaand satellietbeeld. Het betreft een beeld van de temperatuur aan de oppervlakte zoals gemeten door MODIS. Het beeld werd dusdanig ingekleurd dat roze de koudere temperaturen weergeeft en donkerrood de warmste temperaturen. U kan duidelijk zien dat bijna het volledige schiereiland een dieprode kleur heeft. De warmste temperaturen werden gemeten rond het centrale gedeelte van de grens tussen Spanje en Portugal met waarden tot 59°C. Uiteraard is de luchttemperatuur lager, maar desalniettemin ondraaglijk heet. Tevens is het verschil in temperatuur tussen de warme Mediterrane en koude Atlantische wateren duidelijk zichtbaar.
Dergelijke beelden worden onder andere gebruikt om vroegtijdig mogelijke haarden van bosbranden te detecteren én bij de bestrijding van bosbranden als monitoring- en beheersinstrument. De satellietgegevens worden quasi in real-time ter beschikking gesteld door het MODIS Rapid Response System.