Wereldmilieudag

#Beeldselectie, #Spot, #, #Bossen

Gepubliceerd op 3 juni 2010

Op 5 juni houdt de Verenigde Naties jaarlijks haar Wereldmilieudag. Sinds 1972 wordt dit evenement georganiseerd met als doel interesse en politieke acties te bevorderen, zowel als om ons bewust te maken van de rol die men kan spelen in de strijd tegen milieuproblemen.

Te dezer gelegenheid publiceert het Centrum voor VEGETATION-beeldverwerking (CTIV), dat gevestigd is aan het VITO in Mol (België), op zijn website twee animaties waarmee je de ontbossing in Matto Grosso in Brazilië en in Borneo in Maleisië tussen 1999 en 2009 pas goed duidelijk wordt.By courtesy of the VEGETATION Programme, produced by VITO

De twee afbeeldingen hierboven zijn kleurencomposities midden-infrarood/nabij-infrarood/blauw (RGB) die zijn samengesteld op basis van satellietbeelden die door de Spot VEGETATION-sensor werden genomen van Borneo in 1999 en 2009. De vegetatie wordt getoond in groen en de ontboste gebieden in oranje. De originele wouden zijn donkergroen.

Je ziet duidelijk het aandeel ontboste zones toenemen tussen 1999 en 2009. In Zuidoost-Azië, en vooral in Maleisië, Indonesië, en Papoea Nieuw-Guinea is een van de voornaamste oorzaken van het verlies aan tropische bossen de omschakeling naar oliepalmplantages.