Wereldmilieudag

#Beeldselectie, #Sentinel, #Geologie

Gepubliceerd op 6 juni 2016

Ter gelegenheid van de wereldmilieudag delen we dit prachtige beeld van de Sentinel-2A-satelliet. Het neemt ons mee naar een van de droogste gebieden van de planeet, de Atacamawoestijn in noordelijk Chili. Bovenaan is een deel van de Salar de Atacama zichtbaar, een immense zoutvlakte (300.000 ha) omringd door bergketens. De depressie ligt op 2500 meter hoogte en ontvangt de wateren van het Andesgebergte. Het water dringt in de vulkanische bodem en lost daarbij minerale zouten op. Als dit zoute ondergrondse water weer bovenkomt en verdampt worden de zouten afgezet in een harde korst, die zeer begeerd wordt voor ontginning.

De verscheidenheid aan landschappen in het oostelijke deel van de Atacamawoestijn, getoond door Sentinel-2A.
Klik op het beeld om het in volle resolutie te bekijken. © Contains modified Copernicus Sentinel data (2016), processed by ESA

De Salar de Atacama is namelijk erg rijk aan lithiumzouten, een metaal dat wordt gebruikt in herlaadbare batterijen. Door toenemend gebruik van smartphones, laptops en elektrische voertuigen wordt de vraag naar lithium dan ook steeds groter. Deze plek bevat de grootste lithiumreserve ter wereld en levert op dit moment bijna 30% van de wereldvoorraad aan lithiumcarbonaat. De verdampingsbassins vormen groepen turkooizen rechthoeken, zichtbaar bovenaan op het beeld. Rechts onderaan zie je de stratovulkaan Socompa omgeven door een heleboel donkere lavastromen.

Ondanks de extreme droogte is er nog steeds leven in dit maanlandschap: een fragiel ecosysteem heeft zich hier in de loop van duizenden jaren van aanpassing weten te ontwikkelen. Dit evenwicht wordt nu verstoord door de wegen en mijnbouwactiviteiten, die, zoals onderstaande Landsatbeelden van 1993 en 2015 tonen, de afgelopen jaren alleen maar zijn toegenomen.

Je kan nog meer prachtige satellietbeelden van onze planeet ontdekken in de collectie “Earth as art 4”, recent uitgebracht door USGS.

Meer informatie

Wereldmilieudag
Chile's salt flat
USGS Landsat Misssion Image gallery
Earth as art