Zandstorm over de Middellandse Zee

#Beeldselectie, #

Gepubliceerd op 6 oktober 2003

Introductie

Deze week nemen we even een kijkje in het Middellandse Zee gebied … mooie landschappen, zonovergoten stranden en af en toe meer zand dan je lief is!

Teledetectie achtergrond

Dit echte kleurenbeeld werd opgenomen door de MODIS sensor op de Aqua satelliet (er is ook een MODIS sensor op de Terra satelliet). Dankzij deze opstelling (eenzelfde sensor op twee verschillende satellieten) is het mogelijk een nooit geziene tijdsresolutie te verkrijgen. Inderdaad, de satellieten zitten in een soortgelijke baan om de aarde, het enige verschil tussen Aqua en Terra is dat Terra de evenaar overschrijdt om 10u30 en Aqua de evenaar overschrijdt om 13u30.

Deze constellatie levert dus twee beelden op per dag van eenzelfde gebied! En dat met een resolutie gaande van 250, 500 tot 1000m (afhankelijk van de spectrale kanalen). Op het eerste zicht lijkt dit misschien mooi meegenomen, maar voor wetenschappers is dit een echt “ei van Colombus”: de kans op wolkenvrije beelden is groter, parameters zoals temperatuur kunnen veel beter worden gemodelleerd gezien men twee referentiepunten heeft, zeestromingen kunnen nauwkeuriger onderzocht worden en atmosferische processen kunnen als nooit tevoren in kaart worden gebracht.

Indien je meer wilt weten hierover, haal je je beste engels boven en ga eens een kijkje nemen op de MODIS website.

Het beeld

Een zeer grote stofwolk (want eigenlijk is het geen storm) was op 3 oktober 2003 duidelijk te zien boven het Middellandse zeegebied.

Zand over de Middellandse Zee. Beeld te danken aan Jacques Descloitres, MODIS Rapid Response Team, NASA GSFC

Zand over de Middellandse Zee. Beeld te danken aan Jacques Descloitres, MODIS Rapid Response Team, NASA GSFC

Op het beeld is Sicilië duidelijk herkenbaar, evenals de Noord Afrikaanse kustlijn (van Tunesië tot Libië) en de Peloponesos plus een deel van het overige Griekse vasteland.

Zo’n stofwolken zijn niet uitzonderlijk en kan men op regelmatige tijdstippen observeren. Naargelang de compositie van het zand kan dit tot interessante effecten leiden (zand is niet altijd even bruin, de kleur varieert van wit over rood naar donkerbruin). Een van de bekendste is de zogenaamde bloedregen (begin vorige eeuw werd er zelfs zo’n regenbui aan onze kust gesignaleerd).

Het beeld heeft een spatiale resolutie van 500m.