Bosbranden in de Peloponnesos

Dit beeld toont een aantal rookpluimen van branden in het zuiden van de Peloponnesos. In de branden die Griekenland teisterden in de zomer van 2007 kwamen 84 mensen om het leven en werden verschillende dorpen verwoest. Zelfs de oude site van Olympia werd bedreigd door het vuur. In totaal werd 270 000 hectare in de as gelegd, waarvan 155 000 hectare bos. Het beeld werd genomen op 24 augustus 2007 door de MERIS-sensor aan boord van de Europese satelliet Envisat. Het beeld is in ware kleuren en heeft een resolutie van 300 m.

Satellieten waren getuigen van de niet te temmen branden in de Peloponnesos die tijdens de zomer van 2007 zo'n 270 000 ha verwoestten, waarvan 155 000 ha bos

Satellieten waren getuigen van de niet te temmen branden in de Peloponnesos die tijdens de zomer van 2007 zo'n 270 000 ha verwoestten, waarvan 155 000 ha bos

Download de PDF

De vijf Europese landen die het zwaarst getroffen worden door bosbranden zijn Portugal, Spanje, Frankrijk, Italië en Griekenland. De statistieken voor die vijf landen in de periode 1980-2010 zijn indrukwekkend: elk jaar wordt door zo'n 50.000 bosbranden bijna 500.000 hectare verwoest. Uiteraard verschillen de cijfers fel van jaar tot jaar, aangezien bosbranden fel beïnvloed worden door de klimaatomstandigheden.

Gezien de risico's verbonden aan bosbranden en de omvang ervan in Europa, hebben het Joint Research Center en het directoraat-generaal Milieu van de Europese Commissie het Europese Informatiesysteem over bosbranden opgestart. Dit systeem heeft twee componenten:

Een waarschuwingssysteem

dit systeem genaamd European Forest Fire Risk Forecasting System is van direct nut voor de bosbeschermingsdiensten; het geeft een schatting van het risico op bosbranden op basis van weersvoorspellingen, archiefdata en satellietbeelden. Het systeem werkt elk jaar tijdens de oogstperiode, het gunstigste moment voor bosbranden. Het bosbrandrisico wordt in kaart gebracht met een nauwkeurigheid van 40 km, waarbij elke regio van de Europese Unie wordt ingedeeld in een van de vijf categorieën (zeer laag risico, laag, gemiddeld, hoog, zeer hoog). Deze kaarten worden dagelijks bijgewerkt en worden uitgedeeld aan alle diensten die betrokken zijn bij de strijd tegen bosbranden.

Een schatting van de verbrande oppervlakte

Aan de hand van de snelle schaderamingsmodule (Rapid Damage Assessment), operationeel sinds 2003, kunnen de verbrande gebieden voor de hele duur van het bosbrandseizoen in kaart worden gebracht. Hiertoe analyseert het de beelden die dagelijks aangeleverd worden door de MODIS-sensor aan boord van de Terra en Aqua-satellieten. De beelden hebben een ruimtelijke resolutie van 250 m, en worden amper een paar uur na opname reeds verwerkt. Aan de hand hiervan kunnen alle verbrande gebieden worden gedetecteerd die groter zijn dan 40 ha.