De Amazone staat in brand – hoe erg is het?

#Bossen, #Branden, #Klimaatverandering

Gepubliceerd op 23 augustus 2019

Duizenden bosbranden razen door het Amazone-regenwoud in Brazilië – de grootste vuurzee in tien jaar tijd.

Branden houden al een tijdje huis in de Amazone, zoals dit artikel van NASA illustreert, maar recent is de situatie nog verergerd. Vanochtend bracht de BBC een update. Ze zorgden ook voor een rechtzetting van een aantal misverstanden op sociale media:

"De noordelijke staten Roraima, Acre, Rondônia en Amazonas zijn uitzonderlijk zwaar getroffen door de branden. Sommige beelden die de ronde gaan op sociale media – waaronde foto's met de hashtag #PrayforAmazonas – blijken echter decennia oud te zijn, of niet eens gemaakt te zijn in Brazilië."

Dus wat is er nu echt aan de hand, en hoe erg zijn de bosbranden?

Brazilië gaat in 2019 gebukt onder een record aantal bosbranden, zo blijkt uit data van het Braziliaanse ruimtevaartagentschap. Het Nationaal Instituut voor Ruimtevaartonderzoek (Inpe) meldt dat zijn satellietdata een toename van de bosbranden aantonen met 85% vergeleken met dezelfde periode in 2018. Het officiële cijfer staat intussen op meer dan 75.000 bosbranden vastgesteld in Brazilië in de eerste acht maanden van het jaar – het hoogste aantal sinds 2013. Vergelijk dat met "amper" 40.000 in de zelfde periode in 2018.

Lees verder (BBC artikel)