Een echte fysieke Summer School leverde gegevens op die nu beschikbaar zijn voor onderzoekers

#STEREO, #Data & Tools, #Onderwijs

Gepubliceerd op 11 februari 2022

IGARSS 2021 afgesloten met live Summer School

Terwijl de IGARSS 2021-conferentie zelf (11-16 juli 2021) volledig virtueel moest gaan, slaagden de Belgische conferentieorganisatoren erin om er één live evenement in elkaar te boksen, tussen twee coronagolven in.

In het hart van de Belgische landbouwleemgordel (en de thuisbasis van STEREO’s BELAIR HESBANIA cal/val-site), werd van 8 tot 10 september 2021 een UAV-multisensorcampagne georganiseerd.

Doel? De deelnemers de ins en outs van drone-gebaseerde teledetectie bijbrengen, van gegevensverwerving door een reeks sensoren over ground truthing tot gegevensverwerking.

 
De deelnemers

Van de 89 kandidaten werden 21 studenten uit 12 Europese landen geselecteerd. Twee van hen hadden een PhD-diploma, 19 een masterdiploma. Er werd een bijna perfect evenwicht tussen mannen en vrouwen bereikt.

Het programma

Het programma  bestond uit een mix van theoretische lessen, praktijkoefeningen, live-demonstraties en een veldcampagne van een hele dag.

Theoretische lessen en live demonstraties van sensoren vonden plaats in de Droneport-campus in Sint-Truiden, een speciale faciliteit waar alle infrastructuur aanwezig is (klaslokalen, laboratoria, binnen/buiten vlieggebied).

Twee types RGB-camera's, 3 types multispectrale camera's, 2 types thermische camera's, 2 types hyperspectrale camera's en 1 LiDAR-instrument werden ingezet boven velden bedekt met kale grond en drie verschillende gewassen: maïs, suikerbiet en appelbomen (Braeburn) in ontwikkeld groeistadium.

Gelijktijdig met de gegevensverzameling vanuit de lucht werden grondreferentiegegevens verzameld, zowel van geometrische als spectrale Ground Control Points (GCP's).

"Ik wil jullie bedanken voor het evenement. Het was het eerste niet-virtuele Remote Sensing evenement in het buitenland waaraan ik deelnam, en het overtrof mijn verwachtingen. Mijn onderzoeksgroep werkt over het algemeen met satellieten in de ruimte, maar nu met de kennis die ik van de school heb gekregen, zal ik ze zeker overtuigen om het gebruik van drones te omarmen. Voor mij was het ook geweldig om op een veldcampagne te zijn, het was mijn eerste ervaring, en nu sta ik te popelen om weer op het veld te zijn! Ook waren jullie erg aardig, erg ondersteunend, en hielpen jullie ons altijd, wat deze ervaring ook geweldig maakte."

Dankwoord van een van de studenten

Dataset

De beelden vanuit de lucht zijn nu geometrisch en radiometrisch gekalibreerd en zijn, samen met volledige verklarende documentatie, beschikbaar voor STEREO-onderzoekers via een speciale werkruimte en na registratie door contact op te nemen met VITO. 

De zomerschool, die volledig gewijd was aan teledetectie met behulp van drones, bestond uit een combinatie van onderwijs, demonstraties, praktische oefeningen en een campagne voor het verzamelen van gegevens.

De summerschool werd gezamenlijk georganiseerd door enthousiaste medewerkers van VITO Remote Sensing, de Koninklijke Militaire School en de Universiteit Gent and financieel ondersteund door het Federaal Wetenschapsbeleid and the Institute of Electrical and Electronics Engineers.

Docenten:

  • Michal Shimoni, Senior expert, Koninklijke Militaire School
  • Dries Raymaekers, Senior expert, VITO Remote Sensing
  • Bart Deronde, Programmabeheerder, VITO Remote Sensing
  • Hiep Luong, Professor, Universiteit Gent
  • Klaas Pauly, Senior expert, VITO Remote Sensing

IGARSS2021 Summer School