Éric Lambin, een van de pioniers van het STEREO-programma, ontvangt de Blue Planet Prize 2019

#STEREO, #Award

Gepubliceerd op 15 juli 2019

Na de Francquiprijs in 2009 en de Volvo Environment Prize in 2014, ontvangt UCLouvain-professor Eric Lambin, die al heel lang bij STEREO-projecten betrokken is, de Blue Planet Award 2019. Het doel van deze internationale prijs is om onderzoek aan te moedigen dat leidt tot praktische toepassingen om het milieu te beschermen.

Dit is een grote erkenning, maar ook de bekroning van een carrière die begon op een moment dat het milieuprobleem niet zo bekend was als vandaag ...

Eric Lambert

Eric Lambin wordt beloond voor zijn onderzoek naar de interactie tussen menselijke activiteit en de evolutie van terrestrische ecosystemen. Door het combineren van satellietgegevens en sociaal-economische gegevens, benadrukte het team onder leiding van de Belgische onderzoeker het verband tussen herbebossing in een land en de verplaatsing van houtwinning en landbouwproductie naar andere landen. 

Dit onderzoek belicht de impact van globalisering op ecosystemen en daarmee het belang van een internationale aanpak van landbeheer.

Er is behoefte aan de afstemming van lokale, nationale en internationale politieke belangen. De impact van de particuliere sector is ook essentieel door haar inzet in het bevorderen van minder destructief landgebruik en een duurzame voorziening van natuurlijke hulpbronnen (cacao, palmolie).

Eric Lambin

Binnen het STEREO III-programma is Éric Lambin, naast Veerle Vanacker, coördinator van het project REFORCHA - Continuous satellite-based indicators for mapping subtropical forest degradation and its environmental impacts. Het hoofddoel van het project is om ons begrip van ecosysteemdegradatie in droogbossen te verbeteren door op afstand gedetecteerde gegevens van verschillende bronnen, veldgegevens en oppervlaktemodellen te integreren.

Meer informatie:

Blue Planet Prize 2019: Current Year Winners

Éric Lambin, le géographe engagé pour la planète - L'Echo, 10 juillet 2019

Éric Lambin reçoit le prix Blue Planet 2019 - UCLouvain, 10 juillet 2019

Nieuw succesverhaal voor BELSPO: Eric Lambin ontvangt de Volvo-milieuprijs, 25 november 2014