STEREO-onderzoeker Frank Pattyn wint ULB Scientific Dissemination Award 2021

#Award, #Sneeuw & IJs, #Antarctica, #STEREO

Gepubliceerd op 16 december 2021

Frank Pattyn is gewoon hoogleraar en directeur van het Laboratorium voor Glaciologie van de ULB. Hij is gespecialiseerd in de modellering van ijskappen en is een van de bijdragende auteurs van het laatste IPCC-rapport. Hij ontving de ULB Scientific Dissemination Prize – categorie Expert, persdeskundige – voor zijn tussenkomsten over de klimaatproblematiek.

In tegenstelling tot wat men zou kunnen denken, is Frank Pattyn, directeur van het Laboratorium voor Glaciologie van de Faculteit Wetenschappen, bij toeval glacioloog geworden. "Ik was zelfs helemaal niet geïnteresseerd!" Hij begon met fysische geografie en klimatologie te studeren aan de VUB. Bij het kiezen van een onderwerp voor een proefschrift drong zijn promotor er "sterk op aan" dat hij zou kiezen voor een thema dat verband hield met glaciologie, wat Frank deed. "Het heeft me nooit meer losgelaten." Hij ontwierp vervolgens een model van glaciale ontwikkeling.

In 1990 sloot Frank zich aan bij een Japanse missie en vertrok voor het eerst naar Antarctica. Het doel? De gegevens van zijn modellen valideren. Hij herinnert zich: "We gingen geleidelijk een andere wereld binnen. We gingen door stormen, zee-ijs, pakijs. We zagen de eerste ijsbergen, pinguïns. Voor mij was het moeilijkste toen ik voet zette op Antarctica, na drie weken motorgeluid. Plotseling bevond ik me in een onberispelijke stilte. Onbeschrijflijk. Overweldigend. Overal waar ik keek, was alles wit".

Lees de rest van het artikel (in het Frans)

Frank Pattyn is de coördinator van het STEREO-project MIMO (Monitoring melt where Ice Meets Ocean). Meer informatie over dit project vindt u via deze link.