BELAIR: een weelde aan Belgische data ter ondersteuning van onderzoek

#STEREO, #Webstory, #België, #Data & Tools

Gepubliceerd op 2 juni 2020

Onderzoek naar aardobservatie (AO) is fascinerend, maar degenen die het aanpakken hebben het niet altijd gemakkelijk. Satelliet- of luchtfoto's moeten immers worden aangevuld met talrijke veldgegevens om hun kalibratie en validatie mogelijk te maken.

Om de Belgische en internationale onderzoeksgemeenschap te ondersteunen en gezamenlijk onderzoek op dit vlak aan te moedigen, lanceerde het STEREO-programma in 2013 het BELAIR-project.

Het doel is om een ​​reeks testsites in België te ontwikkelen waarvan regelmatig een grote verscheidenheid aan gegevens wordt verzameld: gegevens van verschillende spectrale en ruimtelijke resoluties, verzameld in het veld maar ook van sensoren aan boord van satellieten , vliegtuigen of drones.

Deze gegevens zijn gekoppeld aan verschillende projecten, bijvoorbeeld voor kalibratie- en validatiedoeleinden voor nieuwe EO-missies en voor het creëren van nieuwe producten.

Sinds de eerste pilootcampagne in 2013 is het project uitgegroeid tot een duurzame campagne op vier benchmark-testlocaties en een netwerk van data, metingen, instrumenten, expertise en onderzoekers die samenwerken op verschillende projecten.

In samenwerking met meer dan 20 organisaties heeft het team verantwoordelijk voor het project verschillende types in-situ gegevens verzameld – per drone, APEX-vliegtuigsensor en satelliet – en dat op 4 testlocaties, zodat een groot aantal thematische domeinen aan bod kwamen die essentieel zijn voor veel EO-projecten:

  • de LITORA-sitee voor de monitoring van kust- en biodiversiteit (Ijzermonding, Laege Moere en Zwin);
  • de SONIA-site voor stedelijke en bosgebieden (Brussels Hoofdstedelijk Gewest);
  • de HESBANIA-site voor land- en tuinbouw (slibgordel tussen Sint-Truiden en Gembloux);
  • de SILVA-site voor het monitoren van bossen en vegetatie (Luik, Vielsalm en Eupen, actief sinds 2017).

Alle verzamelde gegevens kunnen onderling gekoppeld worden en worden na de missies gratis ter beschikking gesteld van onderzoekers via het BELAIR-geoportaal.

Ontdek de gloednieuwe BELAIR-blog

Meer weten:

Belgian test sites to support EO missions

Het STEREO-project BELAIR

BELAIR-geoportaal