Europese Ruimtevaartorganisatie
De Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) is een intergouvernementele organisatie die 22 lidstaten telt en zich toespitst op activiteiten in de ruimte. Ze beschikt over een jaarlijks budget van meer dan vijf miljard euro. De organisatie werd opgericht in 1975, met België als een van de stichtende leden. ESA treedt tevens op als de facto Belgische ruimtevaartorganisatie. Ze houdt zich bezig met bemande ruimtevluchten, ruimtetransport, navigatie, ruimtewetenschap, -techniek en technologie, operaties, telecommunicatie, geïntegreerde toepassingen en aardobservatie.
Het ligt voor de hand dat onze nationale programma's aansluiten bij de activiteiten van de Europese Commissie en ESA Programma's zoals STEREO maken de opleiding van uiterst deskundige onderzoekers en de ontwikkeling van expertise mogelijk; in ruil vergemakkelijkt dit een hoge participatiegraad van België aan H2020- en ESA-projecten.
EUMETSAT (Europese organisatie voor de exploitatie van weersatellieten)
EUMETSAT werd in 1986 als intergouvernementele organisatie opgericht. Het doel van de organisatie is om weers- en klimaatgegevens afkomstig van satellieten, beelden en informatie aan te leveren aan de nationale meteorologische diensten van haar lidstaten en partners in Europa en aan andere gebruikers in de rest van de wereld.
ECMWF (Europees centrum voor weersverwachtingen op middellange termijn)
ECMWF is een onafhankelijke intergouvernementele organisatie die de steun geniet van 34 landen.
In 1975 was België een van de 18 stichtende leden. Intussen sloten zich nog meer andere landen bij het centrum aan. Het centrum telt momenteel 22 lidstaten 12 partnerlanden.
EARSeL (European Association of Remote Sensing Laboratories)
EARSeL is een wetenschappelijk netwerk van Europese teledetectie-instellingen, zowel uit de academische wereld als uit de bedrijfswereld. EARSeL werd in 1977 opgericht onder de vleugels van het Europese Ruimtevaartagentschap (ESA), de Raad van Europa en de Europese Commissie.